В АЕЦ „Козлодуй“ пристигна първата доставка на ядрено гориво от „Уестингхаус“

В АЕЦ „Козлодуй“ пристигна първата доставка на ядрено гориво от „Уестингхаус“. В края на 2022 г. атомната електроцентрала подписа договор с „Уестингхаус Електрик Швеция“ за доставка на свежо ядрено гориво за 5-и блок на атомната ни централа.

Това е практическа стъпка в изпълнение на програмата за диверсификация на доставките на горивни касети за хиляда мегаватовия реактор.

Уверенията по договора са, че цената на горивото е сходна на досега използваното руско гориво и използването му няма да се отрази върху цените на тока от централата.

Договорът между АЕЦ „Козлодуй“ и „Уестингхаус“ беше подписан в края на декември 2022 година.

42 касети с ядреното гориво на „Уестингхаус“ пристигат с кораб от Швеция.

След това реакторът ще бъде спрян за планов годишен ремонт, а физическото презареждане на една четвърт от горивото се очаква да стане около 20 май.

„Това, което очакваме е, че в понеделник ще бъде издадено и разрешението за ползване на свежото ядрено гориво, което е доставено. Предвиждаме в рамките на май месец зареждането с горивото да започне и да приключи. Диверсификацията ще бъде в пълна готовност”, заяви служебният министър на енергетиката Владимир Малинов.

Още по темата:
- реклама -