машините, хартия, избори, вот

На много места имаше проблеми с машинното гласуване, началото на изборния ден се забави

В рамките на вчерашния ден 4 от машините са имали технически проблеми, затова е взето решение в тези секции да се премине към гласуване с хартиени бюлетини. Това съобщи пред БНТ председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова.

Ако другаде в страната или в чужбина се стигне до технически проблем с машините то трябва да бъде повикан техник, който да се опита да го отстрани. Ако в рамите на 20-30 минути не успее да се справи с този проблем, ще се преминава към хартиено гласуване, след решение на Районната избирателна комисия и след съгласуване с ЦИК.

По информация на Нова телевизия изборите в една от секциите в Бургас не са започнали към 8,30 часа. Причината е повреда на една от машините. Така все още нито един човек не е гласувал.

Не може да се премине и към гласуване на хартиена бюлетина, тъй като се чака съгласие от страна на ЦИК, казват членовете на секционната комисия.

Същевременно гражданите, дошли рано сутринта за да гласуват, казват, че търпението им вече се изчерпва. Те заявяват, че ще почакат още малко преди да се откажат да гласуват.

Проблем с машина в една от секциите имаше и в Благоевградско. Там обаче вече е започнало гласуването на хартиени бюлетини.

Общо 231 са избирателните секции в област Враца. В две от секциите обаче изборният ден не започна нормално. В Оряхово една от секционните комиисии не запчона работа заради прекъсване на тока. Търсят се алтернативни източници на електрозахранване.

В Зверино – машина не беше стартирана навреме. Уточняват се причините.

Проблеми с машините за гласуване има в две секции на Русенска област. Едната е в Русе, а другата в село Басарбово.

Още с началото на изборния ден, в 7.03 ч в 38-ма секция в Русе стана ясно, че има проблем с машината. Устройството не отчиташе вота за народни представители и не принтираше разписка за направения избор. След като беше извикан техник, той се свърза както с екипа в Русе, така и с централата на „Сиела Норма“. След поредица от инструктажи да се извади батерията, да се тества принтиращото устройство, да се рестартира целия уред, оказа се, че има софтуерен проблем. Проблемите с машината продължиха повече от час, докато от Районната избирателна комисия разрешат гласуването на премине на хартиени бюлетини.

В област Ловеч, в две от 176-те избирателни секции , в които днес се гласува машинно устройствата не работят. В едната от тях, в ловешкия квартал „Гозница“ ще се премине към гласуване с хартиени бюлетини след съгласуване с Централната избирателна комисия.

С проблеми и напрежение започна изборният ден в област Велико Търново. Районната избирателна комисия чака решение на ЦИК в една от секциите в Горна Оряховица да се премине към гласуване изцяло с хартиени бюлетини.

Проблемната машина е в 36-а секция в едно от училищата в Горна Оряховица, техникът не е успял да отстрани проблема. Предстои да се пристъпи към хартиени бюлетини, което създава напрежение пред секцията, има много смени в последния момент в секционните комисии в началото на изборния ден, заяви председателят на Районната избирателна комисия Николай Илиев:

„Машината не е тръгнала, изобщо не е спяла да бъде стартирана. Имаше доста неявили се членове на комисии, които успяхме да запълним и почти навсякъде, мисля че комисиите работят в пълен състав“.

Проблем има с достъпността на болничната секция в областната болница във велико Търново. До нея се стига през 21-о стъпала, което я прави недостъпна за пациентите, посочи председателят на секцията Валентина Димитрова:

„Преодоляваме с помощ от нас, с помощ от медицинския персонал. Няма друг вариант, за сега“.

Във врачанското село Малорад гласуването започва с хартиени бюлетини поради неизправност на машината.

- реклама -