схема, източване, НОИ, пенсии, извънредно положение, мерки

Ужилване: Разкриха крупна схема за източване на НОИ

Крупна схема за измама за източване на НОИ разкриха в Пловдив.

Схемата е свързана със съставяне на фалшиви удостоверения за осигурителен стаж при пенсиониране. Документите били използвани пред ТП на НОИ в Пловдив. Три милиона лева щета е била нанесена на НОИ от неправомерно отпуснати пенсии.

Това съобщиха шефът на полицията Йордан Рогачев, районният прокурор Чавдар Грошев и наблюдаващият Димитър Пехливанов.

Групата се състои от бивша служителка на НОИ, мъжът, с когото е живяла на семейни начала, и нейната дъщеря. Те са мамили пенсионери, на които не им достига стаж за пенсия и са източвали НОИ с фалшиви осигуровки. Бившата служителка на института съставила фалшиви документи за удостоверяване на закупен стаж и ги давала на бъдещите пенсионери срещу сумите между 50 и 100 лв.

До момента са установени 18 пострадали лица за суми между 3000 и 16000 лева.

Въпросната дама е напуснала Националния осигурителен институт през 2009 г.. След това става управител на фирма за пенсионни услуги. Различни лица са я упълномощавали да подготвя документите им за пенсиониране. Там, където се е налагало да се закупи осигурителен стаж, тя е взимала пари от лицата с идеята, че ще им заплати недостигащия стаж в НАП.

Това обаче реално не се случвало. С помощта на дъщеря си въпросната жена е изготвяла УП-30, които са били подавани впоследствие в НОИ. Заблуждавала е лицата, че е внесла сумите в НАП и е представила в НОИ неистински официален документ в НОИ.

Бившата служителка на НОИ е на 62 години.

Групата е задържана вчера при операция на МВР вчера. В хода на операцията са иззети много вещи, документи и печати.

- реклама -