Ужасяваща версия! Терористите от Барселона планирали да взривят „Саграда Фамилия“

Ужасяваща версия! Терористите от Барселона планирали да взривят „Саграда Фамилия“

Терористите, извършили нападението на туристическата улица „Лас Рамблас“ в Барселона, първоначално са планирали да атакуват другите три оживени места в града.

Една от целите е била базиликата „Саграда Фамилия“ (Светото семейство), съобщава вестник „Еспаньол“. Терористите щели да взривят микробуси, натъпкани с експлозиви близо до катедралата и на улица „Лас Рамблас“.

Коя е третата избрана цел, не е известно, смята се че това вероятно е било градското пристанище. Както посочва изданието, плановете на терористите може би са били осуетени от експлозията в жилищната сграда в нощта в сряда срещу четвъртък в село Алканар, предполагаемото скривалище на терористите.

След това екстремистите са били принудени да променят тактиката си и вместо взривовете, са решили да ударят пешеходците на „Лас Рамблас“. На 17 август микробус се вряза в множеството на тази улица, в резултат на което бяха убити 13 души. Отговорност за атаката пое терористична групировка „Ислямска държава“. След това каталонска полиция ликвидира в град Камбрил, в южната част на автономната испанска област, петима терористи, които се опитали да извършат терористичен акт, подобен на този в Барселона.

- реклама -