Ужасяваща прогноза: Ген. Мутафчийски попари всички надежди, проговори за битката с COVID-19

Ужасяваща прогноза: Ген. Мутафчийски попари всички надежди, проговори за битката с COVID-19. Не бих казал, че битката с COVID е спечелена, въпреки че много ми се иска, въобще не е в миналото.

По време на Първата и Втората световна война

огромна част от загиналите не са загинали на бойното поле, а са загинали от инфекциозни болести, така е било и с испанския грип. Такава ужасяваща прогноза заяви директорът на ВМА ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски по БНТ.

Той поясни, че страната ни трябва да е подготвена за възникването на нови пандемии, тъй като ще бъдем подложени на непознати вируси.

В класация за готовността на държавите в Европа

за справяне с пандемия към настоящия момент и към бъдещето – България е на предпоследно място, подчерта ген. Венцислав Мутафчийски.

„Много ме възмущаваше по време на пандемията когато с насмешка се говореше – ще ваксинират гледачи на норки, ами ще ги ваксинираме, защото норките се оказаха възприемчиви и когато отиде вирусът в норката ние не знам как може да се промени“, допълни ген. Венцислав Мутафчийски.

По думите му във ВМА е създаден диагностичен блок,

който е залепен към Инфекциозната клиника.

„Създадохме съвършената клиника. Не е нужно да напуска пациентът сградата на болницата, за да се направи скенер, рентген, вирусологично изследване, включително с възможност за телемедицина. При някои инфекциозни заболявания при лечението не е нужно да преминават лекарите лично“, каза още ген. Венцислав Мутафчийски.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено