Ужасът в Мариупол: Събират вода от снега, няма отопление и телефони

Обсаденият украински пристанищен град на Азовско море Мариупол става сцена на едни от най-тежките моменти от началото на руската инвазия в страната,

като местните жители вече няколко дни са без вода, отопление, телефонна връзка и основни санитарни пособия, съобщи Асошиейтед прес.

Поради прекъснати доставки на вода хората събират живителна течност от потоци или от топящия се сняг.

Представители на Украинския червен кръст се опитват да окажат първа помощ на най-нуждаещите се.

Ресурсите обаче са оскъдни, пише Монитор.

„Няма отопление, електричество, вода, природен газ. С други думи, няма нищо. Няма стоки за бита. Водата се събира от покривите след дъжд“, каза Алексей Бернцев, ръководителят на Червения кръст в Мариупол.

Хората се приютяват в мазета, като с тревога очакват новини за подготвяната евакуация, борейки се да оцелеят в град, в който по улиците са останали тела на убити.

Освен доставянето на помощ, друга основна задача в Мариупол е хората да бъдат информирани какво се случва, каза Бернцев.

Отопление, вода и електроенергия, както и телефонните връзки, работят нормално в Киев, съобщи днес заместник-кметът на украинската столица Микола Поворожник, цитиран от Ройтерс.

Той каза по телевизията, че властите се надяват да евакуират още много хора от бомбардираните Ирпин, Буча и Гостомел в Киевска област.

„Имаме места за настаняване на бежанци, имаме влакове, с които да изпратим хора на запад“, каза заместник-кметът на украинската столица, но добави, че не е ясно доколко властите могат да помогнат на хората да избягат.

Украйна укрепва защитата на ключови градове в северната, южната и източната част на страната, тъй като настъплението на Русия е спряло, съобщи генералният щаб на въоръжените сили на страната, цитиран от АП.

В изявление от днес се казва, че силите около Киев се противопоставят на руската офанзива и „удържат линията“.

В северния град Чернигов руските сили разполагат военна техника между жилищни сгради и във ферми.

В южната част на страната руснаци, облечени в цивилни дрехи, настъпват към град Николаев, твърди още украинският генерален щаб.

Междувременно администрацията на североизточния град Суми, на границата с Русия, съобщи, че за днес са планирани допълнителни евакуации на цивилни.

В публикация в Телеграм началникът на регионалната администрация Дмитро Живицки казва, че безопасен коридор ще бъде отворен от 9 до 21 ч. и че 22 автобуса,

които пътуваха предишния ден от Суми на югозапад до град Полтава, ще се върнат днес следобед, за да вземат още хора, които искат да напуснат.

Приоритет ще имат бременните жени, майките с деца, възрастните и хората с увреждания.

Град Суми, който се намира на границата с Русия, през последните дни беше подложен на смъртоносен обстрел.

Маршрутът Суми-Полтава е единственият успешно използван досега за хуманитарна евакуация, като вчера бяха изведени около 5000 души, включително 1700 чуждестранни студенти.

Другите усилия за евакуация се забавиха или бяха осуетени от руски обстрел, отбелязва АП.

- реклама -