Ужасът на стоматолога: Тези 6 храни ще унищожат зъбите ви
Зъболекар разкри кои храни е по-добре да не се ядат, за да запазим здравата си усмивка за дълго. Някои храни и напитки могат да повлияят на състоянието на зъбите и да допринесат за образуването на плака и появата на други стоматологични проблеми.
Важно е обаче да разберете, че не трябва да разделяте храната
на „добра“ и „лоша“. Стоматологичните проблеми се причиняват не толкова от специфични храни, колкото от прекомерната им консумация. Можете да се наслаждавате на различни храни и напитки, ако го правите умерено, подчертава Игор Блумкин – зъболекар и хирург-имплантолог
Кисели и желирани бонбони
Газирани напитки
Това поврежда зъбите и води до кариеси.
Заменете тези напитки с неподсладени алтернативи, като вода, чай или накисване през тръбата за минимален контакт със зъбите.
Алкохол
Алкохолът причинява сухота в устата. Намаляването на производството на слюнка може да повлияе неблагоприятно на здравето на зъбите, тъй като тя почиства от плака, намалява киселинността и насища с минерали. В допълнение, употребата на алкохол може да допринесе за образуването на язви и нарушаване на нормалната микрофлора, което увеличава риска от инфекции и възпалителни процеси. Препоръчва се да се ограничи консумацията на алкохолни напитки.
Цитрусови плодове
Сушени плодове
Сушените плодове могат да изглеждат като здравословно похапване, но тези кайсии, смокини и стафиди, съдържат много захар, създавайки идеална среда за размножаване на бактериите. Ако харесвате сушени плодове, след като ги ядете, използвайте конеца и изплакнете устата си с вода, препоръчва стоматологът.
Тестени продукти
Хлябът е важна храна, но някои от тестените изделия съдържат много нишесте, което се превръща в захар. Това може да доведе до образуване на подбудилка на маса, способна да се забие в междузъбните интервали и по този начин да увеличи риска от развитие на кариес.
За да намалите вероятността от такива проблеми, изберете пълнозърнести продукти. Те съдържат по-малко добавени захари и са по-бавни за разграждане, което ги прави по-полезни за здравето на устата.