Ужас: Великобритания с рекорд от новозаразени с коронавирус

Великобритания регистрира най-големия брой нови случаи на коронавирус за едно денонощие от януари – над 58 хиляди, предаде Франс прес.

Епидемичната обстановка в страната „е повод за дълбоко безпокойство“, каза министърът по въпросите на жилищното строителство, общностите и местното самоуправление Майкъл Гоув след кризисно заседание снощи.

Гоув подчерта, че новите заразени във Великобритания вчера са най-много от 9 януари. При това случаите на новия вариант на коронавируса Омикрон в Англия се удвояват на всеки два-три дни, а в Шотландия може би нарастват още по-бързо, добави той.

Вече близо една трета от случаите в столицата Лондон са на Омикрон – засечен в страната само преди две седмици, обърна внимание британският министър. Той предупреди, че дори за ваксинираните срещу ковид има риск да попаднат в болница.

За да бъде овладяно разпространението на Омикрон във Великобритания, премиерът Борис Джонсън обяви в сряда затягане на някои мерки – от понеделник онези, които имат възможност, се връщат на дистанционна работа, а за някои големи събития отново ще се изисква ковид сертификат.

През юли всички ограничения заради коронавируса бяха отменени във Великобритания – една от страните с най-напреднала ваксинационна кампания. Оттогава обаче броят на новите заразени отново пое нагоре, този на починалите – също, но с по-малко.

С над 146 хиляди смъртни случая, Великобритания е на второ място в мрачната статистика в Европа след Русия. 120 човека, дали положителна проба за коронавирус през последните 28 дни, са починали в страната за изминалите 24 часа.

Потвърдените случаи на коронавирус във Великобритания, с население от 67 милиона души, са общо над 10,7 милиона. Страната е на четвърто място в света по този показател след Съединените щати, Индия и Бразилия.

- реклама -