Ужас: Откриха нов агресивен вариант на ХИВ

Установен е нов вариант на ХИВ, който е по-вирулентен и се предава по-лесно. Откритието е направено от международен екип учени от Оксфордския университет.

Проведеното проучване, публикувано от сп. „Science“, показва, че новият вариант на вируса се е разпространявал в Нидерландия през последните десетилетия и с него вече са заразени над 100 души.

Заразените с новия вариант, наречен VB, имат между 3,5 и 5,5 пъти по-голям вирусен товар (нивата на вируса в кръвта), отколкото тези, които са инфектирани с други щамове на подвида B на ХИВ. Това означава, че рискът от предаване на вируса е по-висок.

Освен това новият вариант има по-малък брой клетки CD4, което увеличава риска от развиване на СПИН много по-бързо, ако не се лекува.

След започването на лечение при хората с VB възстановяването на имунната система и нивото на преживяване са сходни с тези при инфектираните с други видове ХИВ.

Учените обаче посочват, че е от ключово значение лечението да бъде започнато възможно най-скоро, тъй като новият вариант причинява по-бързо отслабване на съпротивителните сили на имунната система.

Откритието ни поставя на дневен ред въпроса за това колко е важно хората, които са в риск да се заразят с ХИВ, да имат достъп до периодични изследвания с цел ранна диагностика и незабавно лечение, посочва епидемиологът Кристоф Фрайзер, ръководител на екипа, провел проучването.

„Това ограничава времето, през което ХИВ може да нанесе поражения върху имунната система и да застраши живота на човек.

Освен това гарантира, че ХИВ ще бъде потиснат възможно най-рано, което ще предотврати предаването му на други хора“, изтъква още той.

Новият вариант е установен за първи път при 17 души като 15 от тях са от Нидерландия. Това е подтикнало учените да анализират данните на хиляди нидерландци, заразени с ХИВ. По този начин са били установени още 92 души с този вариант, с което общият им брой е нараснал до 109.

След анализ на геномите на новия вариант на вируса учените смятат, че вариантът VB е възникнал за първи път в края на 1980 – началото на 1990 г. в Нидерландия, но разпространението му в страната е намаляло от 2010 г. Причините за това обаче засега са неизвестни.

- реклама -