Узбекистан

Узбекистан – огнището на радикалния ислям в Азия

Атентатът в Манхатън, извършен в понеделник от Сайфуло Саипов накара светът да погледне към родния му Узбекистан, който иначе рядко попада във фокуса на вниманието.

След разпадането на СССР, държавното кормило попада в ръцете на Ислам Каримов, който бе начело на страната до смъртта си през миналата година. Управлението му бе безкомпромисно и авторитарно, опитвайки се да държи изкъсо ислямските фундаменталисти. В същото време Узбекистан остана сателит на Русия, която има изключително голямо влияние в политиката на официален Ташкент.

Кончината на узбекския президент бе крита няколко дни умишлено, тъй като Русия имаше опасения, че в бившата съветска република може да има бунт и радикализираните мюсюлмани да се опитат да завземат властта. Не случайно след обявяването на смъртта на Каримов, Владимир Путин незабавно се отправи към Узбекистан.

Узбекистан е най-населената страна в Централна Азия с население от почти 28 млн. души, 86% от които са мюсюлмани.

В страната преобладава младото население, като 35 на сто от тях са на възраст под 14 години.

Защо все повече узбекистанци влизат в редиците на терористите?

Ислямското движение на Узбекистан се появява в долината Фергана, която се намира в източната част на страната, но обхваща и част от териториите на Киргизстан и Таджикистан. След обявяването на независимостта, в страната стават няколко терористични нападения.

Докато властимащите тънат в разкош, народът на страната живее бедно със средни доходи от около 150 долара на месец. А, мизерията е най-големият довод за вербуване на терористи. Държавата насърчава хората да изповядват вярата си, но президентът Каримов контролира това да става по точно определен начин – строг контрол върху джамиите, посочени от правителството имами и постоянно наблюдение за радикализиране.

През 2005 г. в Узбекистан има опита за въстание, след като голяма група от хора напада затвора Андижан, за да освободи обвинени в тероризъм ислямисти. Опита за преврат е потушен, но това настървява още повече радикализираните мюсюлмани, защото президентът затяга още по-силно политиката си срещу опасния ислям.

През 2014-та „Ислямско движение на Узбекистан“ обяви, че се присъединява към ИДИЛ и става негов регионален клон.

Узбекистанските следи личат ясно в някои от най-големите терористични нападения в последните години – узбекистанец извърши нападението в истанбулска дискотека в новогодишната нощ и уби 39 души, отишли да посрещнат новата 2017 година.

Етнически узбек бе извършителят на атентата в метрото в Санкт Петербург, отнело през април живота на 14 души. Няколко дни след нападението в руския град, узбекистанец прегази с камион хора на пешеходна улица в Стокхолм и уби петима души.

- реклама -