Уволняват цялото ръководство на Гранична полиция заради сделката с трафикант на мигранти

Цялото ръководство на „Гранична полиция“ да бъде уволнено, нареди премиера Борисов. Крайната мярка е заради разкритието, че обвинен за нелегален трафик на бежанци е спечелил обществена поръчка за транспортиране на незаконно преминали и задържани лица в страната.

Борисов е поискал от вътрешния министър Бъчварова паралелно с уволненията да бъде направена и пълна проверка дали в „Гранична полиция“ има чадър над каналджиите или става въпрос за недоглеждане.

Борисов: Срам!

„Освен срам друго няма какво да кажа. Звучи като виц“, коментира в Ловеч премиера Борисов. По думите му той няма да наказва вътрешният министър, защото „нейната отговорност“ била само да уволни граничарите.

„При тези усилия, които полагаме – и армия, и гранична полиция, и редовият състав, и моряците, които служат, както и нашата лична ангажираност ежедневно, да има такова недоглеждане (не мога да кажа какво е, защото в момента текат проверки по случая), трябва да се понесе отговорност, а отговорност за такъв скандал носят директорът и заместник-директорът”, каза Борисов.

По думите му, задача на длъжностните лица на тези позиции е да не допускат да се случват подобни неща.

„След като не са взели такива мерки и не са го предотвратили, се надявам в рамките на днешния ден вицепремиерът да постави нови хора на техните места”, посочи Борисов.

Кои си отиват?

Гранична полиция
гл. комисар Антонио Ангелов

 Уволнени са шефа на Главната дирекция „Гранична полиция“ главен комисар Антонио Ангелов, както и заместника му Станислав Манолов, който ръководи направление „Противодействие на престъпността“. Манолов оглавяваше бургаската гранична полиция преди да стане зам.-шеф на главната дирекция в София. Ще бъде сменено и цялото ръководство на „Гранична полиция“ – Бургас.

Недоглеждане или чадър над трафика с бежанци

Гранична полицияДоговорът за наемане на автобус за превоз на мигранти е на стойност близо 200 000 лв. и е за срок от 1 година.

Докато обаче е текла процедурата по обществената поръчка, победителя Григор Григоров от Сливница на 34 години е хванат край Царево да превозва 65 мигранти по пътя Резово-Бургас.

Договорът е подписан е от директора на „Гранична полиция“ главен комисар Антонио Ангелов на 8 август.

- реклама -