Уволниха шефката на института, отговарящ за сертифицирането на машините

Шефката на института, отговарящ за сертифицирането на машините за вота, е била уволнена.

Председателят на Българския институт по метрология (БИМ) Снежана Спасова е била освободена от длъжност с решение на кабинета от 16 септември т.г. Това показва правната информационна система на МС, съобщава „24 часа“. БИМ отговаря за сертифицирането на машините за гласуване и удостоверяването на тяхната изправност.

Това се случва само две седмици преди провеждането на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. Решението е взето ден, след като беше направена демонстрация за сигурността на машините за предстоящия вот. Спасова е била освободенa по средата на удостоверяване на устройствата за машинно гласуване, съобщава Нова телевизия.

На ръководния пост временно е върнат Паун Илчев, който ще изпълнява и длъжността на зам.-председател. Той заемаше този пост в продължение на 6 години по време на кабинета на Бойко Борисов. За последно Илчев беше изпълнителен директор на „Държавната петролна компания“, която правителството на Кирил Петков обяви за „неефективна“ и закри в последния работен ден на редовното правителство през август.

Съгласно Изборния кодекс Институтът по метрология заедно с Министерството за електронно управление и Българския институт за стандартизация, са структурите, които отговарят за сертифицирането на машините за гласуване и удостоверяването на тяхната изправност.

Снежана Спасова беше назначена на поста си като ръководител на БИМ по времето на третото правителство на Бойко Борисов през март 2021 г.

- реклама -