Иван Витанов Перник ВиК

Уволниха шефа на ВиК Перник

Шефът на ВиК-Перник Иван Витанов е уволнен от поста.

Това съобщи заместник регионалният министър Николай Нанков.

По думите му Витанов по никакъв начин не е нарушил утвърдените обеми от МОСВ. Още през април той е сигнализирал кмета на общината Вяра Церовска и областния управител Ирена Соколова, която е и председател на В и К асоциацията. Според Нанков обаче е било необходимо месец по-рано да се обяви воден режим, а не както ръководството на В и К е поискало през октомври.

„Не сме сезирани за кризисна ситуация“, заяви Нанков, цитиран от БТА. Според него основна причина за безводието е засушаването. „Притокът в язовира за десетте месеца на годината е почти четири пъти по-малък спрямо същия период на миналата година“, посочи заместник-министърът. Огромни проблеми създава и амортизираната водоснабдителна мрежа. По думите му средният процент на загубите е 76.
Нанков увери, че ремонтът на язовирната стена няма нищо общо с безводието в Перник. По думите му тази година язовирът е изпускан контролирано само четири пъти при количество 140-500 куб.м/денонощие и това дори не влияе върху водния обем на „Студена“.

Още след като се прибере в столицата зам.-министърът ще инициира свикване на общото събрание, което и формално да оформи документално уволнението. Според Нанков още утре ще стане ясно кой ще бъде назначен за шеф на пернишкото дружество. Очакванията са това да е човек наясно с проблемите в него.

До тук се стигна заради водната криза в града. По-рано през деня перничани щурмуваха сградата на дружеството. С викове „оставка“ протестиращите се опитаха да влязат вътре, но бяха спрени от полицията. Директорът Витанов прие двама от представители на протестиращите.

От понеделник в града и околните населени места е въведен воден режим. Причината за това е драстично ниското ниво на язовир „Студена“. Хората настояват някой да поеме отговорност и да реши проблема.

 

- реклама -