Мая Илиева, уволнение, Токуда, Мая Манолова, протести,

Уволниха медицинската сестра Мая Илиева. Тя ще си търси правата в съда, а омбудсманът я подкрепя

Уволниха медицинската сестра Мая Илиева.

Илиева беше предводител на протестите за правата на медицинските работници у нас.

Тя е била уволнена дисциплинарно от „Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда“.

Причина за уволнението й според болницата са: „конкретни факти и обстоятелства, които са категорично установени и за които има писмени и други доказателства и свидетелски данни“, се казва в официално съобщение.

„Скандализирана съм от уволнението на медицинската сестра Мая Илиева – вдъхновител и организатор на протестите на медицинските специалисти.

Очевидно това е опит да й бъде затворена устата. Опит да бъдат предупредени и сплашени всички медицински специалисти, които протестират за по-добри условия на труд и за справедливо възнаграждение“. Това каза омбудсманът Мая Манолова днес на брифинг в институцията, организиран съвместно с медицинската сестра Мая Илиева, по повод дисциплинарното й уволнение в събота вечерта, по време на дежурство в „Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда“.

Общественият защитник подчерта, че е силно разтревожена от факта, че се преследват и мачкат смели, протестиращи граждани, които си търсят правата – своите и на хората от тяхната общност и даде за пример разправата с медицински специалисти от гр. Пазарджик, гр. Стара Загора, гр. Русе и гр. Враца.

„Преследват се и се натискат и други граждани, които са се осмелили да протестират. Има уволнен участник в протестите срещу презастрояването на кв. „Обеля“. Има заведени граждански искове срещу организаторите на протестите срещу „Златен век“. Има заведени искове и срещу млади хора от „Спаси София“, които отстояваха публично своите каузи. Става дума наистина за опасен рецидив – за преследване и отмъщение срещу тези, които са се осмелили да защитават гражданските си права“, подчерта Манолова и допълни, че това е тревожен знак за състоянието изобщо на демокрацията в България.

„Ако натискът върху медицинските специалисти продължи, ако властта продължи да не чува техните искания, а да се опитва да „съшива с бели конци“ мотивите за уволненията им, ние пациентите ще останем наистина без здравни грижи и хора, на които да разчитаме“, посочи омбудсманът.

На свой ред Мая Илиева подчерта, че единственото нещо, което е искала като медицинска сестра, е тя и колегите й от цялата страна да работят при по-добри условия на труд и по-добро заплащане.

Тя разказа, че е отишла с преференции в болницата, участвала е в нейното създаване и е от първите, които започват работа там, но се стига до дисциплинарното й уволнение, защото работодателят й я намира за неудобна, че си търси правата и иска законите в държавата да се спазват.

„Ще си потърся правата в съда. Това няма да остане така, не е и за първи път. От 2012 г. съм председател на синдикална организация в болницата, тогава тя беше под ръководството на д-р Явор Дренски, който по същия начин се опита да се отърве от мен. Завела съм и съм спечелила 5 дела срещу „Токуда“, включително едно лично срещу д-р Дренски за дискриминация. Това ще бъде поредното“, убедена е Илиева, която изрази съжаление, че в 21 век методите за репресия срещу нея не са се променили през годините.

Тя беше категорична, че професионално и отговорно е изпълнявала трудовите си задължения, а синдикатът, свалил имунитета й, не я е уведомил за мотивите си защо го прави.

- реклама -