Недялко Недялков, ДАНС, Рашков, уволнение

Уволненият зам.-шеф на ДАНС: Рашков е изнасял класифицирана информация

Служебният министър на вътрешните работи е разпространявал класифицирана информация.

Това обяви уволненият зам.- председател на ДАНС Недялко Недялков.

“Има процедура, която се следва. Да, това е една от точките, по която му е отнет достъпът“, уточни Недялков на въпрос защо е подписал отнемането на достъпа на информация на Бойко Рашков.

И уточни, че Рашков е разпространявал класифицирана информация и именно това е станало причина да му бъде отнет достъпът до класифицирана информация.

„Спазена е напълно законовата процедура. Има ред. Служители на ДАНС са го информирали“, допълни Недялков.

„На първата среща, начинът, по който задаваше въпроси, очевадно си личеше, то може да се види и последните две седмици медийните изяви. Това беше първият въпрос, поставен за шпионажа, да предоставим цялата информация, детайлно, подробно“.

„Идвам да разбера какви са причините за прекратяването на назначението ми. В петък си пуснах отпуска, от колеги разбрах, че в агенцията е получено решение от министерски съвет“, каза Недялков на влизане в ДАНС.

„Мотивите за моето освобождаване са системно несправяне със служебните задължения, уронване престижа на агенцията и това, че едва ли не аз не мога да си върша работата“, каза вчера Недялков пред Нова телевизия.

Той обясни и, че е на тази позиция от почти 8 години. „Многократно съм награждаван, като само за тази година имам поне две награди за добре свършена работа“, каза още Недялков.

„По закон, може би, това е единствената точка, на която могат да стъпят, за да ме освободят. За тази година имам поне две награди. Не мога да разбера как без проверка се установи, че уронвам престижа на агенцията. Аз не се появявам никъде. Все още не мога да намеря конкретната причина. В момента аз нямам с какво да се съгласявам. Формулировката ще се установява в съда за незаконно отстраняване“, заяви Недялко Недялков.

Недялков посочи кои са най-вероятните според него причини за освобождаването му.

„Това може би го отдавам на резултатите, които постига Агенцията в това, че имаме успешни реализации срещу редица олигарси, както добре знаете, развитата шпионска мрежа, а може би и личен мотив от това, че подписът в отнемането на достъпа до класифицирана информация на Бойко Рашков е мой”, каза още той.

Недялков разказа и за първата си среща със служебния премиер Стефан Янев, на която е присъствал и Бойко Рашков. „Тогава основните въпроси, които бяха задавани към мен бяха за детайлна информация, която трябва да подготвим и докладваме за шпионския случай. Впоследствие г-н Рашков се обърна към мен и попита защо не отнема достъпа до класифицирана информация на главния прокурор, на което аз му отговорих, че той има по право и това няма как да се случи, но някак си отговорът ми беше приет като едва ли не оправдание от моя страна”, коментира доскорошният зам.-председател на ДАНС.

По думите му може би е допускал някакви грешки през седемте години, в които е заемал поста. „Не мисля обаче, че те са толкова големи, че да доведат до освобождаването ми от длъжност“, категоричен е той.

„По никакъв начин не са унищожавани материали“, заяви Недялко Недялков.

„Предполагам, че кадровите промени няма да свършат с мен“, изрази мнението си той.

Според Недялков освобождаването му е част от по-голяма цел. „Целта на тези рокади е овладяване на службата чрез назначаване на хора, които дори и след като, ако се формира ново правителство след изборите, те няма да могат да бъдат сменени, тъй като решението или крайният документ за смяна на председателя на Агенцията е в резултат на указ. Това означава, че този председател без съгласието на президента няма да бъде сменен. Друго обяснение не мога да намеря. Не участвам в политически партии, последните ми 18 години са само в службата, минал съм през всички нива на йерархията”, каза той.

Недялков обяви също, че ще обжалва уволнението си в съда.

 

 

- реклама -