Тилърсън

Уволненият Тилърсън се сбогува с Държавния департамент без да каже и дума за Тръмп – СНИМКИ

Напускащият поста държавен секретар не спомена нито веднъж президента Доналд Тръмп в прощалното си слово към екипа на външполитическото ведомство на САЩ,

„Това може да бъде един много оживен град“, каза Рекс Тилърсън за Вашингтон пред група от няколкостотин дипломати и държавни служители, които се бяха събрали във фоайето на държавния департамент за да го изпратят.

„Но не е нужно да избирате да участвате в това. Всеки от нас може да избере какъв човек иска да бъде, начина, по който искаме да бъдем третирани и начина, по който ще се отнасяме към другите““, добави той, предизвиквайки аплодисменти.

Тръмп уволни 65-годишния бивш шеф на петролна компания със съобщение в Туитър миналата седмица

Това бе и последното от униженията в наситения 414-дневен мандат като главен дипломат в администрация без време за традиционна дипломация.

Тилърсън планира да се прибере в Тексас. Длъжностни лица казват, че ще запази титлата си до 31 март, но правомощията и задълженията му вече са минали в ръцете на заместник-секретаря Джон Съливан. Съливан ще управлява огромното министерство, докато предпочетеният избор на Тръмп за държавен секретар и досегашен шеф на ЦРУ Майк Помпео бъде потвърден за поста от американския Сенат.

- реклама -