Уволненият шеф на НЕК се оплака от натиск за сделки с ток

„Все още не знам какви са мотивите за отстраняването ми. В петък, докато бях в отпуск на плажа, ми се обади изпълнителният директор на „Българския енергиен холдинг“ г-н Жаклен Коен да ми каже, че съм освободен от поста“, коментира в понеделник отстраненият изненадващо изпълнителен директор на „Националната електрическа компания“ Петър Илиев.

„Никой не ми е казал къде съм сбъркал. Може да е под натиск на работодателите, вече не знам кой управлява държавната енергетика. Но и на мен се опитваха да ми оказват натиск за провеждане на фиктивни търгове за електроенергия – и от страна на търговци, и от по-висшестоящи, но аз съм отказвал. Нищо не съм спестявал и отдавна говоря, че сега на борсата за ток е по-зле от преди, когато договорките ставаха под масата и по телефона„, допълни Илиев. Той бе отстранен в петък, но остава на поста до вписването в Търговския регистър на новоназначения Иван Йончев.

Йончев оглавяваше „Българския енергиен холдинг“ (БЕХ) в при кабинета „Орешарски“, но малко преди правителството да си тръгне бе заменен от Жаклен Коен през лятото на 2014 г. С идването на кабинета „Борисов 2“ Коен запази поста, но през февруари 2016 г. енергийният министър Теменужка Петкова го отстрани заради несправяне с работата.

Над 1 млрд. лв. пари на българските граждани изтичали при износа на ток за година. Това заяви на последната си пресконференция като шеф на НЕК Петър Илиев.

С около 2 млн. лв. на ден се субсидира изнасяният ток, казва Илиев, като има предвид преференциите, които се плащат на веитата. Казва, че е недостатъчен контролът на търговията на свободния пазар. Дава пример, че със 140 000 лв. може да се блокира търговията на платформата за двустранни договори за 20 дни и причината е, че на ден могат да се направят само 7 оферти. Тези хватки се правели, за да се подарят милиони на някои фирми.

Заяви, че оставя НЕК с 30 млн. лв. печалба за полугодието.

- реклама -