уволнения, гладна стачка, Видин, сигнали, пари, първа линия
сн. БГНЕС

Уволнения и гладна стачка в болницата във Видин заради сигналите за неизплатени пари за работа на „първа линия“

От синдикат „Защита“ в понеделник ще информират прокуратурата за проблеми, възникнали в болница „Св.Петка“ – Видин. Това каза пред журналисти председателят на синдиката Красимир Митов след среща с министъра на здравеопазването Асена Сербезова. По думите му предстоят нови проверки в болницата заради сигнали за нередности.

„Митов припомни, че петима санитари са в гладна стачка, в резултат на уволнението им от лечебното заведение. Санитарите били уволнени преди дни заради сигналите им, че представители на администрацията на болницата са искали от тях да върнат получените средства за работа на „първа линия“. По думите на Митов санитарите твърдели, че това се случва от една година. Ще осигурим правна защита на членовете ни, но основната ни цел е да прекратим гладната им стачка, защото вече една от протестиращите жени има здравословни проблеми, добави още той.

В разговора с министър Сербезова разбрахме, че започва нов одит в болницата, нови проверки, директорът ще бъде извикан да даде обяснение, каза още Митов.

Митов твърди, че такива сигнали има и от други болници, но не посочи кои са.

Министерството на здравеопазването вече поиска от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ да извърши проверка на уволненията на санитари от спешното отделение на МБАЛ „Св. Петка“, Видин. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова по време на среща с представители на Националния синдикат „Защита“.

От синдикалната организация настояват четирите жени – санитари във видинската болница – да бъдат възстановени на работа, както и изпълнителният директор на лечебното заведение да подаде оставката си. „Конфликтът продължава вече година. Това не са нито първите, нито ще са последните уволнени членове на нашия синдикат. Този натиск върху персонала на болницата трябва да бъде прекратен.“ Тези опасения изрази Красимир Митов, председател на Националния синдикат „Защита“.

„Освен изисканата от ГИТ проверка съм възложила на звено „Вътрешен одит“ на Министерството на здравеопазването също да провери сигналите за финансови нарушения във видинската болница. Ще бъдат поискани и писмени обяснения от изпълнителния директор на лечебното заведение д-р Ивета Найденова. Това, което зависи от министерството като принципал на болницата, ще бъде направено, защото държа на пълна прозрачност и на това, решенията, които вземам, да са базирани на факти и доказателства“, беше категоричен министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова. След като резултатите от назначените и поисканите проверки бъдат предоставени на здравния министър незабавно ще бъдат предприети и кореспондиращите с тях действия, стана ясно още по време на срещата.

В рамките на дискусията, касаеща медицинската грижа в МБАЛ Видин, беше коментиран и ваксинационният процес в страната. Представителите на синдиката изразиха своята готовност да съдействат на МЗ по отношение популяризирането от необходимостта и смисъла от ваксинация на българските граждани срещу COVID-19, в това число и на своите членове.

- реклама -