Морска администрация, кораб, уволнение,

Уволнение за директора на „Морска администрация“ заради хаоса със заседналия кораб

Досегашният директор на дирекция „Морска администрация“ капитан Живко Петров е уволнен. Това съобщи на брифинг служебният министър на транспорта Христо Алексиев на брифинг във връзка с хаоса около освобождаването на заседналия край Камен бряг кораб „Вера Су“.

„Вчера бях на място, запознах се лично със ситуацията, има сформиран кризисен щаб, всичко е под наблюдение. Установих една сериозна неадекватност, това е най.-леката дума. Затова със своя заповед освободих из. директор на „Морска администрация“ кап. Живко Петров. На негово място е назначен кап. Венцислав Петров“, каза министърът.

Според Алексиев Петров носи отговорност за бездействието в продължение на дни.

„Имайте предвид, че аз докато съм министър и представител към държавата няма да позволя саботажи към държавата, независимо дали по политически или други причини. Няма да позволя саботаж и към администрацията на държавата“, заяви транспортният министър в началото на пресконференцията.

Алексиев обяви, че ще иска и още оставки. И отрече забавянето да се дължи на служебния кабинет.

„Служебното правителство не се е забавило – ние не сме пиратска държава в момента, в който този кораб заседне, ние да отидем на абордаж и да го превземем на първия ден“, коментира още Алексиев.

Той отчете, че в момента времето е лошо и в момента е невъзможно да се продължи с разтоварването на кораба, за да може той да бъде освободен.

Алексиев се поздрави за решението да се източи по-голямата част от горивото на кораба, за да се избегне възможността то да замърси околната среда.

По думите на Алексиев се обмисля възможността за разтоварване с хеликоптери. Държавата вече се е свързала с няколко чуждестранни фирми, които биха могли да извършат операцията.

„В момента се работи по пет сценария за безопасно извеждане на кораба, установен е контакт с три салвьорски компании, които в момента работят по план. Същевременно се разработва вариант и товарът да бъде изнесен с хеликоптери“, каза Алексиев.

Той уточни, че нито една технология, която не е одобрена от Министерството на околната среда и водите, няма да бъде използвана. Транспортният министър определи поведението на институциите като неадекватно и коментира, че според него това е саботаж срещу държавата.

Според служебния министър вината за засядането на кораба е на екипажа и трябва да се направи разследване по случая.

Операцията по изтеглянето на заседналия кораб край Камен бряг е временно спряна заради лошото време. Днес по план за заседналия кораб трябва да бъдат закачени четиритонни котви – собственост на военноморските ни сили, за да се избегнат още щети по корпуса.

Докато се успокои обстановката е необходимо да се намери подходяща баржа, на която да бъдат прехвърлени поне още 500 кубика от азотния тор, за да започне същинската операция. Корабособственикът и морската ни администрация са в преговори с Румъния и Турция за баржа, но към момента няма свободна и при първа възможност ще бъде изпратена.

Вече девети ден товарният кораб, заседнал край Камен бряг застрашава да предизвика екокатастрофа в района. Опитът товарът да бъде прехвърлен на друг кораб завърши с неуспех, защото част от опасния товар се разсипа в морето.

- реклама -