Увеличение на цените на таксиметровите услуги след Нова година в София

От 1 януари минималната дневна тарифа за таксиметров превоз в София ще бъде 1,05 лева на километър, а дневната максимална тарифа – 1,78 лева. Минималната нощна тарифа става 1,21 лева на километър. Цената на нощния таксиметров превоз на километър ще бъде 2,19 лева – това прие Столичният общински съвет (СОС).

Новите цени влизат в сила след Нова година. Това е така, защото за претарифиране на таксиметровите апарати на леките таксиметрови автомобили е необходимо технологично време.

Вносителите предложиха за определяне на минимални и максимални цени да се ползват показателите инфлация по НСИ, прогнозната инфлация по данни на Министерство на финансите и цената на природен газ по решенията на КЕВР.

Според данните горивото представлява около 20% от разходите за дейността на такситата (приблизително същото е и съотношението в обществения превоз на пътници).

По данни от дирекция „Транспорт“ на Столичната община към 31 октомври тази година са издадени 5568 разрешения за таксиметров превоз на пътници.

Източник: bTV

- реклама -