Увеличават всички пенсии от 1 юли (вижте с колко)

Увеличение на всички пенсии с 6,1% по швейцарското правило ще има от 1 юли 2022 г. Това анонсира пред депутатите социалният министър Гьорги Гьоков. Той обаче уточни, че за целта трябва да има съгласие между коалиционните партньори.

В момента Гьоков е на изслушване в парламента. Той бе извикан заради проблема с ощетяването на половината пенсионери заради по-ниските добавки за COVID, с които намаляха и парите им за пенсии през януари. Причината е, че индексацията на парите им за възраст не успя да компенсира намаляването на добавките от 120 лева на 60 лева.

„Няма пенсионер с по-малка пенсия от декемврийската“, категоричен бе Гьоков, цитиран от „24 часа“. В същото време той призна, че в действителност над 1 млн. пенсионери са били ощетени.

Социалният министър прехвърли вината за случилото се на предното, 46-то НС. По думите му то е създало свръх очаквания за преизпълнение на държавния бюджет, без да се отчитат възможностите на този бюджет. „Създаденото напрежение не е само от това, че са получили с няколко лева по-ниско плащане, а и затова, че при преизчисляване на пенсиите, подходът е несправедлив, без да се отчита индивидуалният принос към осигурителната система“, посочи той.

Според Гьоков COVID добавката не е трябвало да се прави чрез пенсионната система, а през социалната. Министърът заяви също, че въпросът трябва да бъде решен с трайно увеличение на пенсиите за всички, а не с добавки.
„От името на БСП заявих, че това увеличаване на тежестта на осигурителния стаж е добро и води до увеличаване на пенсиите. В същото време задълбочава разликите между старите пенсии, отпуснати преди последното преизчисление и новото преизчисление. Ще доведе до напрежение между хората“, каза още той.
Изслушването се предава пряко по БНТ и БНР.

- реклама -