болница Лозенец

Увеличават парите за лечение на деца и бременни

Започват преговори със Здравната каса за увеличаване на цените на клиничните пътеки, свързани с детското и майчиното здравеопазване. Това стана ясно след среща в Министерския съвет между премиера Бойко Борисов, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и представители на Българския лекарски съюз. На срещата присъстваха и сдруженията на общинските, областните и останалите големи държавни болници, като „Пирогов“.

Обсъдени са и мерки за подобряване на заплащането на труда в болниците чрез увеличение на медицински дейности.
По най-бързия начин ще се пристъпи към преговори за увеличаване на пътеките, които финансират лечението на деца и бременни, уточни шефът на БЛС д-р Иван Маджаров.

„Българският лекарски съюз настоява да бъдат изплатени и средствата за надлимитните дейности през годините“, каза още д-р Маджаров.

Не е тайна, а хората в бяло от години алармират, че има отлив от педиатрията заради изключително ниските цени на пътеките за деца.

„Здравето на нашите деца е от изключителна важност, за това и най-бързо можем да увеличим пътеките за майките и родилките. Мисля, че и специалистите и лекарите не получават достатъчно добро възнаграждение. Вече можем да направим префинансиране на нашия ресурс“, допълни шефът на „Пирогов“ Асен Балтов.

„Ще използваме единствено и само законовите механизми за финансирането на лечебните заведения и особено тези, които се намират на по-трудно достъпни места. Готови сме с методиката за формирането на заплатите. Новата методика ще има едно справедливо и недискриминационно разпределение на средства. На финалната права сме“, завърши здравният министър Кирил Ананиев.

„В регионите на страната и областните болници има проблеми и един от тях е този, че не сме достигнали достатъчно добри нива на заплащане. Има три позитивни момента от срещата с Борисов. Действително са отпуснали достатъчно средства и те ще бъдат правилно разпределени за клиничните пътеки. Методиката за заплатите на медиците също е  балансирано изработената от страна на Министерството на здравеопазването“, коментира проф. д-р Тодор Черкезов, директор на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали.

Преди около месец правителството реши да отпусне 50 млн. допълнително за възнаграждения за медицинските сестри.

- реклама -