Увеличават на 300 лева тавана на помощите за скъпия ток

На 300 лева ще бъде увеличен тавана на помощите за скъпия ток. Това предложение е внесло Министерството на енергетиката за гласуване в МС. Оттам съобщиха, че то е направено след широк кръг консултации с всички заинтересовани страни. В тях са участвали бизнесът, МФ, КЕВР и други, съобщиха от ведомството.

В момента таванът на помощите е 250 лева. Предложението е новият да важи за април.

По-рано през седмицата правителството обяви, че компенсирането на бизнеса ще продължи и през април. Схемата за подпомагане остава същата – 75% от

разликата между реалната средномесечна борсова цена на сегмента

„ден напред“ на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) за април и базовата цена от 185,59 лева за мегаватчас. От помощта ще могат да се възползват всички около 633 000 небитови потребители, които се снабдяват с електроенергия от свободния пазар, допълват от министерството.

Продължаването на компенсациите и през април, както и увеличаването на тавана на помощта са част от мерките, с които

правителството адресира последиците от безпрецедентния ръст

на електроенергийните цени и има за цел да намали инфлационния натиск върху потребителите, посочиха от ведомството. Държавата и бизнесът се договориха до края на март да бъде сформирана работна група между заинтересованите страни. В едномесечен срок тя трябва да предложи средносрочни и дългосрочни решения за прогнозируемост на пазара на електроенергия в страната.

Програмите за компенсиране на потребителите заради високите енергийни цени започнаха през октомври 2021 г., припомнят от енергийното ведомство. Постепенно в тях бяха включени различни типове клиенти. Индустрията, мрежовите оператори заради технологичните им разходи, както и потребителите на природен газ. Очаква се изплатените суми само за електроенергия до края на март да надхвърлят 1,4 млрд. лева: 450 млн. лв. за октомври и ноември, 458 млн. лв. за декември и януари и 525 млн. лв. за февруари и март, се посочва в съобщението.

- реклама -