Увеличава се рискът от хаотичен Брекзит, предупреди Доналд Туск

„Съжаляваме за изхода от гласуването тази вечер и сме разочаровани, че британското правителство не успя да осигури мнозинство за Споразумението за излизане, договорено между двете страни през ноември.“ Това заяви говорителят на президента на Европейския съвет Доналд Туск след като снощи бриганският парламент отхвърли предложената от Тереза Мей сделка за Брекзит.

„От страна на ЕС, ние направихме всичко възможно, за да постигнем споразумение. Давайки допълнителни гаранции през декември, януари и вчера, е трудно да видим какво друго можем да направим. Ако има изход от настоящата задънена улица, то той се намира в Лондон“., добави Туск.

Европейският съюз е готов да обсъди отлагане на датата за Брекзит, ако Великобритания внесе мотивирано искане за това. Това заяви говорителката на ЕК Мина Андреева, цитирана от Франс прес.

Евентуално отлагане ще бъде преценявано в зависимост от аргументите на Лондон и на поискания срок за него, добави говорителката. Тя напомни, че решение по този въпрос трябва да бъде взето единодушно от останалите 27 страни в ЕС.

ЕК и председателят на Европейския съвет Доналд Туск подчертаха, че трябва да се засили подготовката за излизане на Великобритания от ЕС без споразумение, „за да сме готови за такъв сценарий“, посочва Асошиейтед прес.

- реклама -