Уведомихме ЕК за палежа на БГ центъра в Битоля

Уведомихме ЕК за палежа на БГ центъра в Битоля. Сигналът за палежа на Културния клуб в Битоля е подаден около 5 ч тази сутрин.

Подавам сигнал до ЕК и френското председателство на Съвета на ЕС. Няма думи, с които да се опише мерзавското, шумкарско и жалко поведение на опожарилите Културен център „Иван Михайлов“ в Битоля.

Подпалиха български културен център в Битоля, Генчовска отива натам – Flashnews

Това се казва в позиция на българския представител в ЕП и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки по повод поредното поругаване на българска институция в Северна Македония.

Ангел Джамбазки СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВПрез нощта или рано тази сутрин бе запален Културният клуб „Иван Михайлов“ в Битоля. Изгоряла е табелата с името на Клуба-Иван Михайлов. Неизползваема е и входната врата на центъра.

„Това е резултатът от фалшификациите на историята, от лъжите и от неспиращия език на омразата спрямо българите и всичко българско. Това е резултатът от действията на политичарите в Скопие. И те претендират, че трябва да ги пуснем в ЕС“, допълва още Джамбазки.

Няма да стане. Не и докато правата на българите в Северна Македония не бъдат защитени. Не и докато не бъде наказан всеки акт срещу България от страна на македонистките изстъпления там.

Очаквам Стево Пендаровски, Буяр Османи и Димитър Ковачевски да осъдят този позорен акт, ако искат да продължи изобщо някакъв диалог, казва още в позицията си съпредседателят на ВМРО и отсича, че в противен случай ще бъде ясно, че няма нищо такова като добросъседство.

Пендаровски осъди нападението на българския център – Flashnews

Като български представител в ЕП Ангел Джамбазки ще уведоми писмено ЕК и всички свои колеги в Брюксел, Съвета на Европейския съюз и френското председателство.

„Наистина очаквам от съответните македонски власти

да свършат своята работа и час по-скоро да направят задълбочено разследване, да открият виновниците и те много сурово да бъдат наказани. Нито България, нито РСМ в момента имат нужда от допълнително нагнетяване на напрежението. Още повече, когато преговорите между двете страни са на точка нула. Тогава, когато европейските партньори очакват от РСМ да отговори на критериите и условията, които постави България“. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред БНР.

Тя коментира инцидента, при който беше запалена

входната врата на българския културен институт „Иван Михайлов“ в Битоля.

„Ние вече сме свикнали години наред на подобни инциденти и това е най-голямото основание на България за ветото. Ние имаме своите задължителни 4 плюс 1 условия и докато не ги видим изпълнени от страна на РСМ, какъвто и да е натискът от страна на нашите европейски партньори, каквито и да са геополитическите съображения, ние не можем да предадем интересите на българите там. Когато президентът Радев настоява правата на българите да бъдат записани в конституцията на РСМ, ние имаме предвид точно това – българите там са държавотворен народ и те трябва да имат точно такива права, както и всички останали“, заяви Йотова.

- реклама -