ВУЗ
сн. БГНЕС

Утре става ясно в кои специалности във ВУЗ-овете може да се възстанови присъственото обучение

Със заповед от утре ще се регламентира кои специалности във ВУЗ-овете се връщат в присъствена форма на обучение. За дейностите, които не могат да бъдат в електронна среда ще изготвим списък, който да бъде утвърден, заяви днес във Велико Търново министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Министърът се срещна с представители на РЗИ от няколко области, като обсъди хода на ваксинацията и графиците в здравните заведения, училищата, социалните институции и др.

На въпрос социалните работници кога ще се ваксинират, министър Ангелов заяви:

„Те ще бъдат включени в трета фаза на ваксинацията, където ясно е разписано, че в трета фаза попадат хора от сектори с голямо обществено значение. Преди ден пуснах писмо до всички ресорни министри, които работят в служби от критичната инфраструктура, да кажат кои са желаещите да се ваксинират. В този списък ще попаднат и служители от „Социалното подпомагане“. В края на март стартира трета фаза, когато ще дойдат голямо количество ваксини“.

сн. БГНЕС

Здравният министър поясни, че учителите и социалните ще бъдат имунизирани предимно от служители на РЗИ.

„В началото на март ще дойдат много големи количества ваксини. Всички от първа и втора фаза, които са пропуснали, ще се ваксинират нататък. Личните лекари ще ваксинират тогава, когато съберат желаещи от пациентските листи да се ваксинират, даден е едномесечен срок да се изчистят желаещите от четвърта и пета фаза„, поясни министър Ангелов.

Той посочи, че е задължение на българското правителство да осигури достатъчно количество ваксини и да осигури диверсификация за всички български граждани.

„Ние сме предвидили да бъдат доставени ваксини в Западните Балкани и източното партньорство , човешкият живот не може да бъде оценен с пари, ваксини ще има за всеки български гражданин, който желае да се ваксинира”, посочи той.

- реклама -