сн. БГНЕС

Утре прегласуват мораториума върху цените на тока, парното и водата

Мораториумът върху цените на тока, парното и водата ще бъде прегласуван, съобщиха от Министерски съвет. От правителството определиха мораториума като неясен. Проектът за ново решение ще бъде внесен за гласуване на утрешното пленарно заседание на парламента, съобщава БНР.

По-рано днес парламентът наложи мораториум върху цената на електроенергията, ВИК услугите и топлинната енергия на нивата от 1 януари 2021 година. Предложението направи изненадващо парламентарната група на ГЕРБ. „За“ идеята гласуваха 186 депутати, двама бяха против, а други двама се въздържаха.

 

„Отговорност на депутатите от мнозинството няма да се търси. Новосформираната временна парламентарна комисия за енергийна криза ще изготви доклад, от който да стане дали решението за мораториума да бъде прегласувано“, каза на пресконференция в Министерски съвет началникът на премиерския кабинет Лена Бориславова.

 

В наложения от Народното събрание мораториум ще бъдат направени уточнения. Ще бъде внесен нов вариант, според който мораториумът да влезе в сила от утре, 16 декември, и да важи до 31 март 2022 г., реши новата временна парламентарна комисия, която беше създадена с цел да предложи нови решения около енергийните цени. Проектът за ново решение ще бъде внесен за гласуване на утрешното пленарно заседание на парламента.

- реклама -