Утре буферните паркинги в София ще бъдат безплатни

През утрешния ден – 10 декември, Столичната община въвежда безплатни буферни паркинги, за всеки който остави колата си и използва градския транспорт. Това съобщиха от пресцентъра на общината. Мярката е предприета след анализ на стойностите на фините прахови частици през днешния ден и прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология за жълт код за мъгла.

Продължават извънредните проверки на източници на замърсяване.

От общината призовават хората, които имат възможност, да не използват личните си автомобили, а тези, които се отопляват на твърдо гориво – да преминат на алтернативно отопление.

Столичната община продължава да следи актуалната обстановка и има готовност при регистрирани над 200 мгк/куб.м среднодневни превишения да въведе „зелен билет“.

На сайта https://air.sofia.bg всички могат да следят в реално време измерваните стойностите на ФПЧ, прогнозите за следващите дни, както и допълнителните мерките, които Столична община въвежда, в дните с по-високи нива на замърсяване.

От началото на декември работи и специално мобилно приложение, което известява за предприетите мерки при повишена концентрация на ФПЧ. SofiAir може да се свали и използва на телефони с Android и iOS операционни системи.

- реклама -