Дака, Бангладеш, тероризъм

Успешно приключи джихадистката обсада в Бангладеш

Силите за сигурност на Бангладеш приключиха успешно антитерористичната операция срещу джихадисти, които над 10 часа държаха десетки заложници в окупиран ресторант в дипломатическия район на столицата Дака. Това съобщиха представители на местната полиция. Шестима нападатели са били убити.

„Операцията приключи и ситуацията е напълно под контрол”, заяви полковник Рашидул Хасан, цитиран от АФП.

Дака, Бангладеш, тероризъмТухин Мохамад Масуд, командир на елитните части, осъществили нахлуването, по-рано потвърди пред местни медии неутрализирането на шестимата нападатели, но и за още други жертви, които може би включват чуждестранни граждани.

Според първоначални данни на международните агенции е възможно да са загинали петима заложници. Десетки други са освободени.

Щурмът започна в 5 часа българско време и в него участие взеха над 100 тежковъоръжени командоси.

Служител на АФП, намиращ се на мястото, е чул усилена стрелба след началото на Дака, Бангладеш, тероризъмоперацията.

Вчера вечерта група от няколко въоръжени мъже нападна популярния сред чужденци ресторант в Дака. Преди да се барикадират в заведението и да вземат десетки заложници, джихадистите са влезли в престрелка с органите на реда и са отнели живота на двама полицаи, а още 30 души са ранени.

Отговорност за нападението пое групировката „Ислямска държава”, посредством свързаната с нея агенция „Амак”. Според информация на американското разузнаване това заявление може и да не отговаря на истината, а зад терористичния акт да стои подразделението на „Ал-Кайда” в тази част на Азия.

Според вестник „Таймс Ъф Индия” са похитени между 40 и 60 души, от които почти 20 са чужденци. Според други източници потърпевшите са били далеч по-малко.

Италианският посланик в Бангладеш по-рано разкри, че 7 бизнесмени от страната му са сред заложниците, заедно с граждани на Южна Корея и Япония.

- реклама -