пътнически самолет

Успешен полет за първия китайски пътнически самолет (СНИМКИ)

Успешен полет за първия изработен изцяло в Китай пътнически самолет С919. Машината се издигна във въздуха от международното летище Пудон в Шанхай.

Историческият дебютен полет беше предшестван от 118 наземни изпитания и беше отлаган на няколко пъти.

Издълженият корпус на C919 с бели, зелени и сини ивици се издигна в небето над Шанхай на фона на възторжените възгласи на хиляди присъстващи.

Проектирането и производството на авиолайнера започва през 2008 г. Първият образец беше готов през ноември 2015 г.

В различните етапи от създаването на машината са се включили над 200 компании и 36 научно-изследователски центъра от 22 китайски провинции.

Самолетът ще се произвежда в няколко модификации с различен брой места за пътниците (от 158 до 190).

Лайнерът ще изминава средно по 4075 км при полет като максималното разстояние, което може да преодолее, е 5000 км. Той ще лети на височина до 12 100 метра.

По оценка на експерти, С919 се доближава до Boeing 737 и Airbus A320, но е по-икономичен.

В названието на самолета също е заложен смисъл – буквата С е първата буква на компанията СOMAC, 9 е символ на вечност, а 19 е свързано с максималния брой места в салона – 190.

Миналата седмица генералният директор на COMAC Хе Дунфен съобщи, че корпорацията вече е получила 570 поръчки за С919 от 23 компании в страната и от чужбина.

Търговската експлоатация на новия самолет може да започне не по-рано от 2020 година.

Успешният първи полет на първия произведен в Китай голям пътнически самолет днес е ключов момент за Пекин, който търси мястото си на световния авиационен пазар.

С919 може да намали зависимостта на пазара на въздушния транспорт в Китай от чуждестранни производители. И при този самолет обаче двигателят и ключови компоненти и оборудване са закупени от чужбина.

пътнически самолет

Проектантите работят върху това в бъдеще С919 да има двигател, произведен в Китай. Задачата може да се реализира не по-рано от 8 години, но работата вече е в ход.

 

- реклама -