кърма

Успешен бизнес: Майка твори хитови бижута от кърма

Някои майки държат кичури коса или млечните зъби на децата си за спомен. Но, за Камил Манян, млада майка на 29 години, майчиното мляко се превръща в уникален и оригинален спомен. Тя го използва за направата на бижута.

Идеята се родила в социалните мрежи

Камил няколко години търсила своето професионално амплоа. Но, го открила чак когато станала майка.

„Трябваше да чакам раждането на дъщеря ми Луиз през 2017 г., за да се трансформира личният и професионалният ми живот. Майчинството ме е преобрази. Открих кърменето и света около него“, споделя тя с емоция.

Жената бързо се включва към групи в социалните мрежи, където заедно с други майки обсъждат темата. Разбирайки колко интимен и важен момент е кърменето за всяка майка, у Камил постепенно се ражда идеята да „увековечи“ този акт.

След няколко опита и няколко неуспеха младата майка разработва перфектната формула за бижутата си. „Отне ми много време да я намеря, направих няколко десетки експеримента, докато открих перфектната алхимия. Създадох и уебсайта си сама. 

Шест седмици на производство

„Бижутата на Луиз“ е името, което Камил дава на своята творческа работилница. „За да сътворя дадено бижу, изпращам комплект за събиране на майките, които ми изпращат между 5 и 10 мл кърма. Това производството отнема шест седмици“, обяснява тя.

Първо млякото се изсушава, след което клистализира и става на прах. Следващата стъпка е смесването с различни разтворители, а готовата смес се поставя във форма, така че да се втвърди. Преди да се завърши, бижуто се изсушава за последен път.

Обещаващ старт

Въпреки здравната криза, малкият бизнес на Камил Манян расте бавно, но сигурно. „Това надхвърля това, което очаквах. Беше добър момент да започна бизнеса си, защото хората прекарват времето си в интернет през този период.“

Камил предлага и сувенири от пъпната връв, която пада няколко дни след раждането.

- реклама -