Снимка: БГНЕС

С усмивка бе създаден Старият Пловдив – СНИМКИ/ВИДЕО

Точно днес, на 1 април, Старият Пловдив навършва 48 години

Датата 1.04.1969 година стои в решението за обособяване на резервата и управлението му като старинна част на града. Разбира се, трите тепета са първите застроени в хилядолетния град изобщо, но идеята да се открои Възрожденския Пловдив, да се възстанови и съхрани неговата атмосфера, се ражда през 60-те години на миналия век. Автор на идеята е Атанас Кръстев- Начо Културата. Свободолюбив и оригинален чиновник в отдел „Култура“, който не се уморява да настоява и да доказва. Успява. Години по-късно бе титулуван като Кмет на Стария град, макар че такава длъжност никога не е била учредявана. Уникалната атмосфера на Стария Пловдив е като мозайка от различни цветни личности, оставили своя ярък отпечатък- точно онези, които създадоха славата на Пловдив като културна столица много преди Европа да започне да избира своите фаворити.

Снимка: БГНЕС

И понеже 1 април е ден на шегата, оригинална изложба в Балабановата къща показва усмихнатата страна от 48-годишната история на Стария град.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Тук са първите броеве на трите хумористични вестника, издавани след Освобождението в Пловдив- „Кукуригу“, „Таласъм“ и „Стрелица“. Те са предоставени от Народна библиотека „Иван Вазов“.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Тук са карикатурите на Борис Димовски, шаржовете му, стенописите

Борис Димовски и Коста Форев са оставили свои творби в няколко от най- знаковите къщи на Стария Пловдив. В изложбата стенописите са показани на фотопана, но само на няколко метра от изложбата, в една приземна стаичка на къщата на чорбаджи Власаки, където е управлението на Старинен Пловдив, бохемският дух е напълно съхранен.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Точно тук са се събирали големите, в тази стая с кафе машина и една масичка. Целите стени са изрисувани от Борис Димовски, от вратата се усмихва портретът на Катя Паскалева. Това напълно запазено кътче остава далеч от туристическите обиколки, което е жалко, защото именно тук с много хумор и обич е пресъздаден онзи удивителен сбор от личности, всяка една оригинална и неповторима, които създадоха преди почти половин век легендата на Стария Пловдив.

- реклама -