валежи

Усложнена метеорологична обстановка и валежи в цялата страна днес

През следващото денонощие, под влияние на средиземноморски циклон, метеорологичната обстановка ще се усложни и в цялата страна ще вали. В Северозападна България и по високите полета на Западна ще превалява мокър сняг, а в останалата част от страната – дъжд. През деня валежите ще продължат, значителни ще са на места в югозападната половина от страната. Ще духа умерен вятър от изток-югоизток, който след обяд ще се ориентира от североизток и в североизточните райони ще проникне студен въздух. Там дъждът ще премине в сняг и са възможни поледици.

Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 0° и 5°, по Черноморието и югоизточните райони до 7°-8°, а максималните – от 0°-3° в западните райони до 10°-11° на места в Източна България

Оранжев код за обилни валежи от дъжд и сняг е обявен в 5 области, а жълт – в 17 области на страната за 24 януари, сочи справка на сайта на НИМХ. Оранжев код за обилни валежи от дъжд и сняг е в сила за областите Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Кърджали. В тези райони ще има валежи от дъжд, над около 800 – 1000 м – от сняг. Очакваните количества за денонощието са между 15-20 мм в равнинната част и 35-40 л/кв.м в планинската.
Жълт код за валежи от дъжд и мокър сняг има в – Перник, Кюстендил, София град, София област и Хасково, като се очаква количествата да бъдат между 15-20 л/кв.м.
Жълт код за сняг и поледици има във Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе и Силистра. В тези области също ще има валежи от мокър сняг, с количества между 15-20 л/кв.м за денонощието.
Жълт код за дъжд има в Ловеч, Габрово, Велико Търново, Стара Загора, Сливен и Ямбол. Очакваните количества дъжд са 15-20 л/кв.м.

Привечер в Югозападна България валежите временно ще спрат и облачността за кратко ще се разкъса. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология. Атмосферното налягане е и ще се задържи значително по-ниско от средното за януари.

Над Черноморието ще е облачно с валежи от дъжд. Ще духа умерен и временно силен вятър от изток-югоизток, който привечер ще се ориентира от североизток. Максимални температури на въздуха: 9°-10°. Температурата на морската вода е 6°. Вълнението на морето ще бъде 3 бала.
Над планините ще е облачно с валежи, предимно от сняг. Ще духа силен вятър от южната четвърт и по планинските проходи ще има виелици и ще се образуват навявания. Максимална температура на височина 1200 метра около 2°, на 2000 метра – около минус 1°.

- реклама -