Брендо, жена, съд, прокуратура

Условна присъда и 10 000 лв. глоба за 22-годишен, който нарушил домашната карантина

22-годишен младеж от Варна беше осъден за нарушаване на мерки, издадени против разпространяването на заразна болест по хората. Деянието е извършено по време на обявено извънредно положение в страната, свързано със смъртни случаи и  представлява  престъпление по чл.355, ал.2 от Наказателния кодекс. Съдът одобри споразумение с прокуратурата. Така младежът се съгласи да получи 3 месеца лишаване от свобода, чието изтърпяване се  отлага с изпитателен срок от 3 години, както и глоба в размер на 10 000 лева.

В периода от 23 до 30 март тази година, след пристигане с полет до летище Варна от рискова страна, на основание издадено предписание от Регионалната здравна инспекция, подсъдимият бил поставен под задължителна 14-дневна карантина във връзка с разрастващата се пандемия от COVID-19. Той посочил адрес на настаняване в град Варна, където трябвало да пребивава във визирания в предписанието срок, но през посочения период нарушил противоепидемичната мярка и напуснал жилището.

22-годишният подсъдим признава вината си и е съгласен с параметрите на наложеното със споразумението наказание. Актът на Районен съд – Варна е окончателен и влиза в сила веднага.

- реклама -