Условна присъда за вицепрезидента на Samsung

Вицепрезидентът и фактически ръководител на южнокорейската корпорация Samsung Electronics Ли Джей Йонг беше пуснат на свобода след като второинстанционен апелативен съд промени присъдата му в условна и сне голяма част от обвиненията за подкупи и корупция, които миналата година доведоха до импийчмънт на бившия президент на Южна Корея Пак Хън Ке.

Както съобщи агенция Йонхап, Ли е получил 2,5 години условно с четиригодишен изпитателен срок. На първа инстанция през август м.г. той беше осъден на 5 години затвор.

Петдесетгодишният Ли Джей Йонг беше арестуван на 17 февруари 2017 по пет обвинения, сред които съучастие в предоставянето на 6,38 млн. долара под формата на подкупи за обучение по езда на дъщерята на близката приятелка на експрезидента Пак.

Миналата зима стана ясно, че бившият държавен глава Пак е оказала натиск върху Националния пенсионен фонд, за да подкрепи сливането на компаниите „Самсунг Си енд Ти“ (Samsung C & T Corp) и „Чеил индърстрис” (Cheil Industries Inc. ). В замяна вероятно е поискала от корпорацията различни отстъпки за най-добрата си приятелка Чой Сун Сил, според следователите. При обиск от компанията бяха конфискувани твърди дискове на компютри, иззети са мобилни телефони и документи, свързани със сделката.

Прокуратурата поиска 12 години затвор за Ли. Бизнесменът не се призна за виновен.

След като бащата на Ли и собственик на групировката Samsung, която е най-големият производител на смартфони и мемори чипове, Ли Гън Хи се оттегли през 2014 след инфаркт, синът пое отговорността като наследник на бизнеса.

Нещата се развиваха благоприятно за младия ръководител докато не избухна скандалът, довел до отстраняване от власт на екс президента на Южна Корея Пак и множество арести на нейни приближени.

Намалени бяха присъдите и на други четирима служители на „Самсунг”.

Приходите на конгломерата „Самсунг” формират около една пета от брутния вътрешен продукт на Република Корея.

- реклама -