Русия, допинг

САЩ вече преследва допинг нарушителите по целия свят

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа закон, който позволява на страната да преследва допинг нарушителите независимо от тяхната националност. Новият закон, който носи името на Григори Родченков – руснакът, който направи разкритията за системните допинг нарушения в Русия под държавен чадър, е насочен не срещу спортистите, а срещу треньори, агенти и съдии.

Според текстовете в закона нарушителите ги чака глоба до 1 милиона долара и затвор до 10 години. През ноември американският Сенат прокара законопроекта без възражения. С подписа на Тръмп той влиза в сила.

„Използващите допинг трябва да са наясно – в града има нов шериф, така че мамете на своя собствена отговорност. Надяваме се и други страни да се присъединят към нас в битката, като приемат свои собствени антидопинг закони и си партнират със САЩ по отношение на международното прилагане на закона, за да бъдат защитени правата на чистите атлети по света“, коментира самият Родченков. Законът няма да се отнася до американските професионални и университетски спортове. Нарушнията в тях се покриват от настоящото законодателство на Американската антидопингова агенция.

Световната антидопингова агенция (УАДА) обаче изрази своята критика към новия закон и заяви. УАДА се притеснява, че той ще „наруши съществуващата международна антидопингова рамка“.

- реклама -