US секретарят по отбраната кацна в Безмер (обновена+снимка)

US секретарят по отбраната Лойд Дж. Остин кацна в Безмер, съобщи „Стандарт“.

Остин, който тази седмица е на европейска обиколка, изтегли с ден внезапно планираната в програмата му визита у нас. Той трябваше да пристигне в България в събота и да се срещне с премиера Кирил Петков. Днес обаче стана ясно, че визитата му ще стартира ден по-рано. Въпреки очакванията, че това ще стане със среща с българския му колега Драгомир Заков, той е кацнал във военновъздушната база в Безмер.

Там той е бил

посрещнат именно от Заков, както и от посланика на САЩ

у нас Херо Мустафа.

В рамките на визитата Заков и Остин ще проведат среща с военни от двете страни, които участват в съвместната българо-американска подготовка на учебен полигон „Ново село“.

След срещата Заков посочи, че с това посещение „ясно показваме, че България е надежден съюзник на НАТО“. По думите на министъра, цитирани от БНР, ангажиментът на САЩ към сигурността в Европа беше

многократно потвърден в последните дни

и днешното посещение е още едно такова доказателство.

„Това посещение е знаково’, подчерта министър Заков. Той допълни, че на полигон Ново село за първи път вече се подготвя наш батальон. Той е под оперативното командване на главнокомандващия на въоръжените сили на НАТО в Европа. „Това също е исторически момент, показва, че Българската армия е все по-интегрирана в структурите на НАТО и това ще продължи и в бъдеще“, подчерта Заков.

Българо-американската съвместна подготовка на учебен полигон „Ново село“ е важна за българските въоръжени сили, посочи още той. И допълни: „Това е начин ние да работим с нашите съюзници, да придобиваме определени способности, да градим доверие с тях. Така имаме боеготовни сили, включително и при необходимост от съвместни действия с нашите съюзници в по-сериозна обстановка. Вижда се, че нашите военнослужещи се чувстват абсолютно комфортно и работят добре с американските. „Не бива да се всяват страхове от това, че имаме наши съюзници на наша територия, това не са чужди сили, а са съюзнически сили“, подчерта той.

Очаква се по време на посещението му в България Остин да настоява страната ни да предостави на Украйна ракетните установки С-300. Той вече поиска това от Словакия, където бе преди да пристигне у нас.

По-рано през деня, на въпрос дали страната ни ще предостави военна помощ на Украйна, премиерът Кирил Петков отговори, че

такова решение

не може да е само на министър-председателя или на кабинета, а за него трябва да има консенсус. Той посочи също, че страната ни ще продължи да подпомага Украйна със засилена хуманитарна помощ и медикаменти. А също с посрещане на максимален брой бежанци и засилване на Източния фланг съвместно с НАТО

- реклама -