Известни личности

US регулаторът потвърди: Ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ е 95% ефективност

Шестима души са починали след ваксинация

Федералното управление за контрол на храните и лекарствата след направена проверка потвърди заявената ефективност от 95 процента на двукомпонентната ваксина, разработена съвместно от компаниите „Пфайзер“ и „Бионтех“, съобщават световните агенции.

Както се отбелязва в документа, публикуван на сайта на управлението, подобно ниво на ефикасност /95 процента/ се постига, седем дни след прилагането на втората доза. Ефективността на препарата след първата доза от своя страна възлиза на 82 на сто. А при по-тежките случаи първата ваксина е действала благоприятно при 88,9 процента от случаите.

Шестима души са починали при тестовете на ваксината.

„Има 6 смъртни случая през отчетния период (2 смъртни случая във ваксинираната група, 4 в плацебо групата)“, пише в документа публикуван на уебсайта на Американската администрация по храните и лекарствата

Отбелязва се, че в групата, получила ваксината, един участник с атеросклероза и затлъстяване е починал три дни след първата доза от лекарството, а друг участник е претърпял сърдечен удар 60 дни след прилагането на втората доза и три дни по-късно е регистрирана смъртта му.

В групата с плацебо двама души са починали от инсулт и инфаркт, като причината за смъртта на още двама участници не е установена. Половината от починалите във всички групи са над 55 години.

Забелязани странични ефекти:

Най-честите странични ефекти от ваксината при общо 43 252 участници в клиничните изпитания са били реакция около мястото на ваксинацията в ръката /84,1 процента/, умора /62,9 %/,главобол /55,1%/, изтръпвания /31,9%/, болки в ставите /23,6%/, втрисане /14,2%/ и др.

Остри реакции са били наблюдавани от 0 до 4,6 процента сред участниците, като по-чести те са били при младите хора /4,6%/ и по-редки при хората над 55 години /2,8%/.

Най-тежките нежелани ефекти, при които е необходима хоспитализация, са били изключително редки по време на клиничните изпитания и те са възлизали на под 0,5 процента.

- реклама -