US посланикът: Русия трябва да бъде подведена под отговорност за престъпленията си

Русия трябва да бъде подведена под отговорност за военните си престъпления. Тази теза подкрепи US посланикът Херо Мустафа в интервю за NOVA.

„Толкова много държави по света говорят за военни престъпления. Дори държави, които запазваха неутралитет. Това злощастие, тези ужасяващи, ужасяващи нападения в Буча показаха на света, че

невинни хора биват убивани буквално всеки ден.

Така че държавите по света се произнасят – Русия трябва да бъде подведена под отговорност за тези военни престъпления“, каза тя.

„Мисля, че сте ме чували да казвам, че любимата ми българска дума е „надежда“. Аз съм много позитивен, оптимистично настроен човек. Мисля, че при обзор на международната общност сега, ще ви направи впечатление това, че

ние сме толкова взаимно зависими и се основаваме на правила.

Международната система е основана на правила. И преобладаващото мнозинство от света иска да запази тази система, основана на правила. Така че не мисля, че сме се насочили към ситуация, подобна на Студената война. Смятам, че когато сме изправени пред предизвикателства като днешните, държавите се сплотяват”. Така дипломатът отговори на въпроса дали смята, че светът се намира в Студена война.

„Не знам каква ще бъде крайната цена, защото не съм военен експерт. Но отново ще отбележа, че самолетите, с които разполагате в България в момента, не са оперативно съвместими с НАТО.

Трябва да се модернизирате, нали така?

Това е ваше собствено решение. И всеки самолет, който щяхте да изберете, всеки усъвършенстван модел самолет, отнема много време да бъде произведен”, каза още дипломатът. И отрече процедурата да има връзка със случващото се в Украйна. Но подчерта, че още от миналото лято България е в категорията „надежден платец”.

„Тя може да се ползва от това право едва една година след поръчката за първите изтребители F-16. Сега България вече има право да плаща на траншове”, допълни Мустафа.

Източник: NOVA

- реклама -