US консултанти обявиха колко ще струва спасяването на столичното парно (Иде ли увеличение?)

Столичният общински съвет (СОС) да одобри плана на международната инженерингова компания „Блек и Вийч“ за модернизация и стабилизиране на „Топлофикация София“, предлагат от групата на ГЕРБ-СДС в СОС, съобщиха от общинския съвет.

Миналия месец докладът бе представен в Столична община. Според него за цялостен капитален ремонт на „Топлофикация София“ ще са нужни около 800 млн. евро.

Още близо 20 млн. лева в хазната на София

Независими американски консултанти изработиха плана в изпълнение на безвъзмездното споразумение между Столичната община и Агенцията за търговия и развитие на САЩ. То бе подписано между кмета Йорданка Фандъкова и посланика на САЩ Херо Мустафа в края на май, тази година. Вносители на доклада са председателите на три ключови комисии – Николай Стойнев – на комисията по икономика, Прошко Прошков – на инженерна комисия и Стефан Марков – на бюджетната комисия.

Всяка трета сметка за парно – над 100 лв.

Планът за обновяване и финансова стабилизация на „Топлофикация София“ е предложен от консултантите от международната инженерингова компания „Блек и Вийч“. Той разглежда възможностите за пълна модернизация на производствените мощности, смяна на остарялото оборудване и привеждане в съответствие с всички съвременни екологични норми. Планира се това да стане чрез обновяване на няколко от съществуващите когенерационни и котелни инсталации и на разпределителна мрежа на дружеството, които се използват за доставка на топлинна и електрическа енергия на повече от 1 млн. граждани.

Голяма авария остави без топла вода и парно пет квартала в София

По този начин „Топлофикация София“ ще може да осигурява надеждна и достъпна топлинна енергия по финансово устойчив и екологично съобразен начин в продължение на най-малко 25 години. В предложения от консултантите план са подробно описани и идеи за финансиране на проекти и структуриране на инвестиции.

Парното ще поскъпне с 20-30% прогнозират експерти

„Предложеното решение представлява най-мащабна и цялостна програма за обновяване на „Топлофикация София“, която осигурява отопление на над 1 млн. столичани. Това е една от приоритетните ни задачи, по които търсим както световна експертиза, така и политически консенсус. С помощта на международните експерти съм уверен, че ще доведем до успешен завършек този дълъг и нелек процес. Разчитаме на отговорното и конструктивно отношение и на колегите от другите партии в общинския съвет“, коментира председателят на СОС Георги Георгиев, цитиран от пресцентъра на СОС.

- реклама -