US конгресът започна дебатите по избирателната реформа

Сенатът на US конгреса започна дебатите относно голяма избирателна реформа, замислена и обещана от президента Джо Байдън. Това става буквално в навечерието на първата годишнина от полагането на клетва от страна на Байдън като държавен глава на САЩ. Той положи клетва на 20 януари 2021.

Чрез тази реформа Байдън обещава да защити достъпа до урните на афроамериканците, отбелязва Франс прес.
Дебатите започват 10 месеца преди изборите за подмяна на състава на Камарата на представителите и на част от Сената.
С избирателната си реформа Байдън иска да създаде законова рамка за организиране на федералните избори.

Той се опитва същевременно да анулира серия от рестрикции, приети в редица консервативни щати след изборите през 2020 г. Сред тях е например забраната, наложена в Джорджия, да се раздават напитки и закуски на чакащите на опашката за гласуване. Или забраната да се рекламира гласуването по пощата, въведена в Тексас.

РЕСТРИКЦИИ

Според републиканците тези рестрикции засилват сигурността на изборите в страната. НПО-тата обаче критикуват тези мерки. Причината  е, че според тях, са насочени срещу и дискриминират афроамериканците, които гласуваха в голяма степен за Байдън на последните избори.
Лагерът на президента иска на всяка цена да приеме тази голяма реформа преди изборите по средата на мандата. На тях демократите рискуват да изгубят крехкото си мнозинство в Конгреса. Но републиканската опозиция е против реформата и твърди, че тя ще позволи на демократите да поемат контрола върху изборите в цялата страна.
В Сената е нужно достигане на супермнозинство от 60 гласа, за да се приключат дебатите и да се пристъпи към гласуване на текста.

Лидерът на демократите там Чък Шумър вчера представи и процедура, която ще позволи да се прокара законопроекта и само с обикновено мнозинство – с 51 гласа, с които неговата партия разполага, срещу 50 за опозицията. Но двама сенатори от умереното крило на демократите отказват тази маневра и освен това се противопоставят и на самата реформа.
На два пъти самият Байдън посети Сената в опит да постигне напредък по прокарването на реформата. Тези визити бяха и индикация колко държи той на този въпрос.
Законопроектът вече бе одобрен в долната конгресна камара, където демократите имат мнозинство.

- реклама -