US дрон събира информация за Русия от Черно море

US дрон събира активно разузнавателна информация с полети над въздушното пространство на страни от НАТО, в това число и от България. Това става ясно от статия на „24 часа“.

Стратегически американски дронове RQ-4 Global Hawk активно събират разузнавателна информация за руските сили в Крим и южна Украйна в последните седмици. Като полетите са зачестили напоследък, след като се заговори за украинска контраофанзива в посока на Херсон.

САЩ предоставят на Украйна тактическа разузнавателна информация и дроновете, летящи над Черно море се използват за събирането й.

Повече от 24 часа е изкарал във въздуха дронът Global Hawk при последния си полет над Черно море. Той е бил придружаван от два изтребителя F-18. Като според данните на „Флайт радар“ дронът е излетял от италианската база „Сигонела“ до Катания.

Базирането на разузнавателните дронове RQ-4 Global Hawk в „Сигонела“ започна още през 2019 г. като там има пет такива машини. Те са обща собственост на страните-членки на НАТО и осигуряват разузнавателна информация за всички.

След излитането си от Италия, дронът преминава над България и навлиза във въздушното пространство над Черно море. В продължение на денонощие той кръжи на юг от Крим като използва главно българското и румънското въздушно пространство.

Дроновете RQ-4 Global Hawk са произведени от американската компания „Нортроп Груман“ и цената на една бройка е 170 млн. долара.

Те могат да презареждат във въздуха

и са предназначени да събират разузнавателна информация от голяма височина. Базираните в Италия машини се ползват активно още от началото на войната на Русия срещу Украйна през февруари. Като първите полети на дроновете счупиха рекордите от потребители, които проследяваха полетите им през „Флайт радар“.

 

- реклама -