Урсула фон дер Лайен: Путин ще се провали и Украйна и Европа ще победят (Видео)

Урсула фон дер Лайен: Путин ще се провали и Украйна и Европа ще победят. Никога досега този парламент не е дебатирал по състоянието на Съюза по време на война,

която се води на европейска земя.

Всички помним, че сутринта на 24 февруари Европа се събуди с нещо, което ни разтърси и показа колко страшно е лицето на злото и колко е брутална войната. Целият континент се изправи и показа солидарност.

Бежанците намериха подслон,

нашите улици се изпълниха с украински знамена. Това заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на речта за състоянието на Съюза.

Когато руските войски преминаха

границата на Украйна, нашият отговор беше силен и единен, мисля, че можем да се гордеем с това. Ще имаме нужда от тази сила, защото времето пред нас няма да е лесно, подчерта още тя.


Това не е само война, която започнаха руснаците срещу Украйна, това е война за нашата енергия, за нашата икономика, за нашите ценности, това е война за нашето бъдеще.

Става въпрос за война на автокрацията

срещу демокрацията. Имаме необходимия кураж и солидарност – Путин ще се провали и Украйна и Европа ще победят, заяви председателят на Европейската комисия.

Урсула фон дер Лайен

Фон дер Лайен също така подчерта и приноса на първата дама на Украйна – съпругата на Володимир Зеленски – Олена.

„Видяхме първата дама как се изправи срещу съкрушена маса от

майки и бащи и пуска балони в небето

– по едно за всяко едно загинало дете. Тези звънчета ще звънят завинаги, невинните жертви ще останат в паметта ни. Дадохте кураж на цялата нация, дадохте глас на вашия народ, дадохте надежда на всички нас, искаме да благодарим на всички вас – слава на тази държава от украински герои, слава на Украйна!“, заяви тя.

Самата Олена Зеленска присъства на речта.

Тя подчерта, че санкциите срещу Русия ще останат, а солидарността на Европа с Украйна няма да бъде разклатена. До момента Европа е дала над 90 милиарда евро финансова помощ, без да се взема предвид военната помощ, допълни тя и изтъкна, че възстановяването на Украйна ще отнеме огромни ресурси.

„Украинските деца нямат класни стаи,

в които да се върнат“, заяви председателят на ЕК. Три четвърти от банковия сектор на Русия е изключен от международното банкиране, производството на автомобили спадна със 75% спрямо миналата година, „Аерофлот“ приземява самолети, защото няма части, руската войска вади чипове от хладилници и перални, за

да поправя военните си машини, защото няма

полупроводници. Руската промишленост е в развалини, изтъкна още Урсула. И допълни, че Кремъл е направил това с руската икономика.

„Това е цената на политиката на Путин за унищожение“, беше категорична председателят на Европейската комисия.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено