Урсула фон дер Лайен, Състоянието на съюза

Урсула фон дер Лайен: Европейските пари трябва да са защитени от липса на върховенство на закона

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представя визията си в първата си реч „За състоянието на съюза“, която цели да даде насоки за бъдещето.

Всяка година през септември председателят на ЕК произнася своята реч пред Европарламента, в която се прави преглед на постигнатото през до момента и се представят приоритетите за следващите 12 месеца.

Фон дер Лайен започна речта си, обръщайки специално внимание на уязвимостта на планетата, която виждаме с всеки изминал ден – топенето на ледовете, изгарянето на горите и сега – глобалната пандемия, променила начина, по който общуваме и се държим в обществото.

„Вирусът показа колко уязвима е нашата общност на ценности и колко бързо това може да се превърне в световен въпрос и дори за нас, в ЕС. Но хората са готови за промяна. И това е моментът Европа да поведе по пътя към излизане от тази уязвимост“, каза председателят на ЕС.

„Вирусът показа колко язвима е нашата общност на ценности и колко бързо това може да се превърне в световен въпрос и дори за нас, в ЕС. Но хората са готови за промяна. И това е моментът Европа да поведе по пътя към излизане от тази уязвимост“, каза председателят на ЕК.

„В последните няколко месеца духът на съюза беше поставен пред тежко изпитание. Изразявам почит към онези, които спасяваха човешки животи през последните месеци“. С това започна речта си председателката на ЕК. Тя допълни, че сме станали свидетели на крехкостта на нашата цивилизация. „Един вирус провокира нашите ценности върху нашия модел, който поставя акцент на богатството, вместо на благосъстоянието. Видяхме колко е уязвима нашата система и нашите ценности“.

„Хората са готови за промяна и да тръгнат напред. Сега е време Европа да тръгне напред“, каза още тя.

„Днес ни се отдава възможност да осъществим промяната в своя воля, да подготвим общността си за утрешния свят, а не за за последствията от вчерашния“.

„Несигурността, която породи пандемията, е все още тук. Трябва да се озовем на помощ на тези, които имат нужда от нас. Нашата пазарна икономика е хуманна и ни защитава от рисковете за здравето и от нещастията, които сполетяват хората“, каза още тя.

По думите й всяка страна работи, не жалейки  усилия да защити гражданите си. „Създадохме специални коридори за обмен на стоки, Европа върна гражданите си по страните им. Постигнахме това, без ЕК да разполага със специални правомощия.

„Нужен е да създадем единен европейски здравен съюз. За да се превърне в реалност предлагам увеличаване на бюджетната обезпеченост. Ще предложим да се дадат повече правомощия на Европейската агенция по лекарствата и ще изградим европейска агенция за напреднали научни изследвания в областта на биологията и медицината“, добави председателката на ЕК.

На масата трябва да бъде поставена темата за правомощията в здравеопазването, призова тя. „Трябва да извлечем и глобалните поуки. Ще свикам световна среща на върха в Италия за здравните въпроси“.

Във връзка със заетостта в Съюза Урсула фон дер Лайен заяви, че ако досега сме избегнали масовата безработица, то се дължи на това, че около 42 млн. души са се включили в програми за временна заетост.

„В нашия съюз достойнството на труда е свещена ценност. За мнозина вече трудът не осигурява препитания. Дъмпингът на доходите опорочава стойността на труда. ЕК ще излезе с проект предложение за подкрепа на държавите членки  за създаване на наредба за минимална работна заплата. Всеки трябва да има достъп до минимален доход“, каза още тя.

„Минималните заплати  вършат работа, крайно време е трудът да осигурява прилични доходи. Европа осигури икономическа стабилност – когато се разрази кризата, ЕК въведе общата клауза за изключение, въведохме гъвкавост. ЕЦБ също се намеси с решителни действия, а ЕК за рекордно кратки срокове мобилизира капиталови средства“, добави тя, като уточни, че икономиката се нуждае от допълнителна подкрепа.

„Нашите икономики са взаимосвързани. Единният пазар е средище на възможности. Трябва да се възползваме от свободите, на които държим като европейци, а пазарът осигурява това – благоденствие и защита от бедствията. Нека разтурим  всички бариери, нека облекчим бюрокрацията“, призова тя.

По думите й ЕК ще предложи стратегия за бъдещето на Шенгенското пространство. „Въз основа на такъв пазар, европейската промишленост осигурява препитание за милиони. Темповете се ускоряват – когато конкуренцията търпи промени, ние не бива да изоставаме. Благодарение на всичко това Европа ще се изправи на крака“, каза още тя.

Според нея няма по-голяма необходимост от ускорение, когато става въпрос за бъдещето на планетата. „От ледниците в Алпите до пожарите в Орегон – виждаме как природата се връща в нашето ежедневие. Жадуваме за чист въздух. Европейският зелен курс е нашият план за зелено преобразувание“, обясни тя.

„Можем и сме го показвали. Днес разполагаме с технологичните решения и по-голям опит, както и с повече капиталови средства. Все повече младежи настояват за тази промяна. Ангажирали сме се никой да не бъде изоставен в този преход. Наша отговорност е този план да бъде превърнат в дела. Постигането на тези показатели ще намали зависимостта ни от енергоизточници и ще бъдат създадени милиони работни места. Първо трябва да преработим цялото законодателство, защото става дума за модернизация на цялата икономика“.

 

- реклама -