Урсула фон дер Лайен, ваксини, ЕС

Урсула фон дер Лайен: Pfizer/Biontech ще достави на ЕС допълнителни 50 млн. дози ваксина до юни

Pfizer/Biontech ще достави на ЕС допълнително 50 милиона дози ваксина срещу ковид до края на юни.

Това съобщи днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя добави, че днес започват преговорите с този производител за доставка на 1,8 млрд. дози ваксина през 2022-2023 година.

По нейните думи се очаква преговорите да завършат бързо.

Фон дер Лайен добави, че производителят ще достави в ЕС до юли общо 250 млн. дози, като допълнителните 50 млн. ще бъдат разпределени между държавите според броя на населението. Досега държавите от ЕС са получили общо 126 милиона дози ваксина от всички одобрени производители.

Имунизираните в ЕС вече са 100 милиона, като една четвърт от тях са получили по две дози ваксина, отбеляза председателят на ЕК.

По нейните думи вчерашното решение на „Джонсън и Джонсън“ временно да преустанови доставките на ваксина заради случаи на тромбози показва колко уязвима цел си е поставил в ЕС имунизираните до края на лятото да бъдат 70 на сто от пълнолетното европейско население.

По-рано беше съобщено, че ЕК ще води преговори само с производителите на РНК ваксини и изключва подписване на трети договор с АстраЗенека и Янсен.

В тази връзка Урсула фон дер Лайен заяви, че преговори с други производители на ваксини предстоят без да се ангажира с повече подробности-

 

- реклама -