ваксини
сн. БГНЕС

Урсула фон дер Лайен: Очакваме 70% от пълнолетните европейци да са ваксинирани до юли

Още през юли очакваме 70 на сто от пълнолетните европейци да бъдат ваксинирани срещу ковид.

Това съобщи днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен при посещението си в завода на „Пфайзер“ в белгийския град Пурс, предаде БТА.

Тя добави, че 123 милиона европейци вече са получили първа доза ваксина срещу новото заболяване. По-рано тази година ЕС си постави срок до края на септември за постигането на целта от 70 на сто имунизирани. Комисията вчера съобщи, че едва десетина процента от европейците вече са получили по необходимите две дози ваксина.

сн. БГНЕС

По думите на Фон дер Лайен в следващите дни може да се очаква да приключат преговорите с „Пфайзер“ за доставка в ЕС на 1,8 мириарда дози ваксина през 2022-2023 година.

Тя отбеляза, че това е основния препарат против ковид, използван в ЕС. Председателят на ЕК добави, че ЕС е трети по дял ваксинирани след САЩ и Китай.

Фон дер Лайен посочи, че занапред ваксинацията се предвижда да обхване децата и подрастващите. Тя допълни, че ЕС е изнесъл досега 155 милиона дози ваксина към около 80 страни по света.

сн. БГНЕС

Директорът на „Пфайзер“ Алберт Бурла съобщи, че в Белгия дружеството разполага с четири завода. Той отбеляза, че в последните месеци скоростта на производство почти се е удвоила. Бурла поясни, че „Пфайзер“ ще достави до края на годината 600 милиона дози за ЕС, като до днес са осигурени 100 милиона дози, а до юли се очаква броят да достигне 250 милиона.

Дружеството предвижда тази година да произведе 2,5 милиарда дози ваксина.

- реклама -