ваксина ЕК, Урсула фон дер Лайен, мутации, коронавирус
сн. БГНЕС

Урсула фон дер Лайен на европейска обиколка: Първите планове за възстановяване вече са одобрени

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заминава днес за Португалия и Испания, за да информира лично правителствата на двете страни, че плановете им за възстановяване и развитие са одобрени.

Следващите две страни, които Фон дер Лайен ще посети са Гърция и Дания. Европейската комисия вече събра първите 20 милиарда евро чрез десетгодишна облигация за финансирането на плана за възстановяване след пандемията. Това е най-голямата институционална емисия на ценни книжа в Европа и най-голямата в историята институционална трансакция с единичен транш.

България и още три държави все още не са внесли плановете си за възстановяване. Фон дер Лайен каза днес, че за пътуванията си в европейските столици ще използва новия Ковид сертификат.

“Белгия от днес внедри и издава ковид сертификата. Това е моят. Всеки, който е напълно ваксиниран, има негативен тест или се възстановява след Ковид, може да получи такъв сертификат. 15 държави вече са започнали да го използват, а от 1 юли той ще влезе в сила за всички страни от ЕС. Аз започвам моите посещения в държавите членки, посветени на бюджета и Плана за възстановяване и развитие, и съм много любопитна да тествам как ще работи сертификатът”, заяви Фон дер Лайен.

- реклама -