сн. БГНЕС

Урсула фон дер Лайен: Износът на ваксини от ЕС не трябва да застрашава европейските доставки

Износът на ваксини от ЕС не трябва да застрашава европейските доставки. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след края на онлайн заседанието на Европейския съвет.

Тя уточни, че от януари към 33 държави са изнесени 77 милиона дози.

„Най-после имунизацията в ЕС трайно напредва, 4,1 на сто от пълнолетните европейци вече са ваксинирани с две дози“, отчете тя. Можеше това да се случи много по-бързо, ако всички производители бяха изпълнили договорите, заяви председателят на ЕК. По нейните думи остава възможно постигането навреме на целта 70 от пълнолетните европейци да бъдат ваксинирани до края на септември.

Тя внесе уточнения за откритите в Италия ваксини на „АстраЗенека“ с обяснението на производителя, че това са дози, предназначени за ЕС и за механизма „Ковакс“. Фон дер Лайен поясни, че съставките за производството на тези дози са получени от Южна Корея и Китай.

В заключенията от заседанието Европейският съвет е посочил, че разпределението на допълнителните 10 милиона дози ваксина на „Пфайзер“ ще се определи отново съобразно броя на населението и ще бъде обсъдено от посланиците на страните от ЕС. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отбеляза на пресконференция, че държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС са изразили готовност електронното удостоверение за преболедувалите и ваксинираните срещу ковид да бъде готово в следващите седмици.

- реклама -