урсула фон дер Лайен, ЕК, ЕС, Западни Балкани, грантове

Урсула фон дер Лайен: ЕС е изправен пред историческо решение за членството на Украйна

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви днес,

че на срещата си на върха на 23 и 24 юни страните от Европейския съюз ще трябва да вземат „историческо решение“ относно кандидатурата на Украйна за членство в съюза, предаде ДПА.

„Надявам се след 20 години, обръщайки се назад, да можем да кажем, че сме постъпили правилно“, каза Фон дер Лайен пред журналисти на връщане от Киев, където бе на кратко посещение.

Предизвикателството ще бъде да се излезе от срещата на върха на ЕС по-късно през юни с единна позиция, „която да отразява обхвата на това историческо решение“, допълни тя.

Вчера Фон дер Лайен пристигна в Киев, за да обсъди с президента Володимир Зеленски главно оставащите спорни точки в кандидатурата на Украйна за членство.

ЕК иска да огласи в края на идната седмицата препоръката си дали на страната, която се бори с руската инвазия от 24 февруари, да бъде предоставен статут на кандидат за членство в Евросъюза, допълва БТА.

В последните години Украйна постигна много, но остава да се направи още много, заяви фон дер Лайен на връщане в Полша. „Нашата препоръка ще отрази старателно това“, добави тя.

 

 

- реклама -