сн. БГНЕС

Урсула фон дер Лайен даде „нов импулс“ на връзките на Турция с ЕС

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Анкара. Посещението й в Турция заедно с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел цели да даде „нов импулс“ на връзките на Турция с ЕС, предаде Ройтерс.

Фон дер Лайен каза на пресконференция след срещата, че ако Турция се придържа към споразумението за мигрантите от 2016 г., това ще бъде „знак за добра воля“. Тя увери, че ЕС ще продължи да финансира Турция за мигрантите и че скоро Европейската комисия ще направи предложение, което ще се отрази позитивно на подкрепата за бежанците в Турция.

сн. БГНЕС
Председателката на ЕК подчерта, че спазването на основните права и на върховенството на закона са от ключово значение, като изрази дълбока загриженост от изтеглянето на Турция от Истанбулската конвенция. Тя каза, че напускането на конвенцията не е правилен сигнал за зачитане на човешките права. Фон дер Лайен изтъкна още, че е важно Турция да спазва присъдите на Европейския съд по правата на човека.

Фон дер Лайен заяви, че би желала Турция и ЕС да имат много по-добри отношения, като отбеляза, че следващите седмици и месеци ще покажат колко далеч могат да стигнат те.

- реклама -